— Tross utfordringer i olje- og gassrelatert virksomheter, har markedet i Agder vært overraskende stabilt. Vi har også satset bevisst på leveranser til pressområdene østover, så i sum viser første halvår 2016 faktisk en liten økning i både omsetning og tall på ansatte, sier administrerende direktør Frank Hestås (61) i Konsmo Fabrikker AS på - eh, Konsmo i Audnedal.

Denne trebearbeidende hjørnesteinsbedriften de luxe i indre Vest-Agder har nå rundt 160 ansatte og noen få innleide medarbeidere. Leveransene østover, som Hestås snakker om, dreier seg primært om prefabrikkerte rekke- og småhus som en entreprenør på Lillestrøm setter opp, med bistand fra en byggeleder fra Konsmo. Og så er det barnehagebygg, som Konsmo Fabrikker har opparbeidet seg atskillig erfaring med.

Opptil seks etasjer

Produktspekteret er jo for øvrig blitt bredt etter hvert. I tillegg til tradisjonelle eneboliger, småhus og både skole- og barnehagebygg, leveres forhåndsproduserte og -innredede moduler til en rekke formål. De kan kjapt monteres sammen til større, fleksible konstruksjoner, komplett med alt av elektriske og vvs-installasjoner. Og så arbeides det med videreutvikling av Konsmo Fabrikkers modulbaserte leilighetsbygg, slik at de kan bli til komplekser på opptil seks etasjer. Det er ikke ofte man ser den slags i trematerialer.

— Men det er ikke slike dere leverer østover, Hestås?

— Nei, men på litt sikt tenker vi i de baner, antyder Konsmo Fabrikker-sjefen.

Man kan for øvrig merke seg at bedriften har hatt prosjektsamarbeid med Reme-klanens forskjellige selskaper ved en rekke anledninger, og likeledes med TT-konsernet. Trioen er nesten som en liten næringsklynge i seg selv.

Stabil som Audna

Ellers dokumenterer 2015-tallene en påfallende stabilitet i omsetning. I fire år på rad har den ligget og vaket rundt 320 millioner kroner. Resultatene har også vært stabile, og på et nivå som ingen trenger å skamme seg over. Men de dokumenterer samtidig at markedet ikke tillater fete marginer.

Etter at den mangeårige eieren Ole K. Karlsen gikk bort, videreføres eierskapet av hans arvinger i grenene Jordanger/Raaholt. Det skjer gjennom Ole Kristian AS, som eier 95 prosent av aksjene. De siste fem prosentene har Frank Hestås selv.

Finansielt står det helt OK til. I årene til og med 2009 ble de regelmessige overskuddene holdt tilbake i bedriften, som gradvis ble til en hel liten pengebinge. Men da den nye eiergenerasjonen overtok, hentet den også ut en del kapital. Men fortsatt har Konsmo Fabrikker en soliditet som sikrer nødvendig handlefrihet fullt ut.

Konsmo Fabrikker AS
20152014
Inntekter319,4321,1
Ord. avskrivninger2,52,2
Driftsresultat13,614,8
Resultat før skatt9,510,1
Anleggsmidler73,859,4
Omløpsmidler217,4191,7
Egenkapital70,669,1
Langsiktig gjeld5,54,7
Kortsiktig gjeld215,2177,3
Utbytte/konsernbidrag5,67,3
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningKK
BetalingsevneKK
EgenkapitalandelJJ
Antall ansatte159149
Alle regnskapstall i mill. kroner