På oppdrag fra Audnedal kommune har lydmålingsfirmaet Sinus målt støy fra Konsmo Fabrikker denne uka. Resultatene er ikke klare. Foto: Espen Sand
Neil Abram, beboer i Audnedal, er frustrert over det han opplever som støy fra Konsmo Fabrikker. Foto: Espen Sand

— Støyen er mye verre enn godstogene som kjører forbi mye nærmere enn Konsmo Fabrikker. Fortsetter støyen som nå har vi ikke annet valg enn å flytte, sier Neil Abram, talsmann for det lille nabolaget med seks husstander.

På Øydneskleiv, like nord for Konsmo, ligger industriområdet i Audnedal.

Det er spesielt vifteanlegget til Konsmo Fabrikker som har ødelagt den landlige roen for ekteparet Neil Abram og Solveig Wåge Abram.

Verre enn godstog

Slik har vi det 12,5 timer om dagen, fem dager i uka gjennom hele året

— Det piper konstant og så høyt at vi også blir plaget når vi sitter inne med vindu eller døra åpen. Godstogene som kjører forbi her lager mindre lyd. Slik har vi det 12,5 timer om dagen, fem dager i uka gjennom hele året. Vi har prøvd å snakke med bedriften og kommunen, men blir møtt med en arrogant holdning og ingen forståelse, hevder de.

Neil Abram, beboer i Audnedal, er frustrert over det han opplever som støy fra Konsmo Fabrikker. Foto: Espen Sand

— Først prøvde jeg å snakke med bedriften, men ble møtt med svar som at det var noe jeg måtte regne med så lenge vi hadde bosatt oss her, sier waliseren Neil som har bodd i Norge siden 70-tallet.

De har ingenting å klage over

Produksjonssjef på Konsmo Fabrikker, Simon Nodevik, mener naboene har lite å klage over.

- Ingenting å klage over

— Vi har en vifte på taket som sponavsug, men jeg har selv spasert i nabolaget for å sjekke støyen. Det er så vidt man kan høre den. De har ingenting å klage over. Denne saken vil bare slå tilbake på naboene, mener produksjonssjefen.

For ni år siden kjøpte de huset som ligger rundt 400 meter fra industriområdet. For ett år siden startet problemene da Konsmo Fabrikker fjernet en del av skogen som lå mellom dem og Abrams hus, for å bygge brakker. Siden den gang har støyproblemene vært uholdbare.

- Jeg skrev to brev til kommunen med underskrifter fra alle naboene. Jeg har fremdeles ikke fått et klart svar, sier Abram.

— Bør dere ikke forvente larm så nær et industriområde?

På oppdrag fra Audnedal kommune har lydmålingsfirmaet Sinus målt støy fra Konsmo Fabrikker denne uka. Resultatene er ikke klare. Foto: Espen Sand

— Jo, selvfølgelig. Men jeg har selv en bakgrunn som arbeider på industribedrifter som GE Healtcare, Umoe og Høie Fabrikker, og vet hva som er normalt. Dette er over grensen, svarer Abram.

Leid inn fagfolk

Terje Ågedal, leder for teknisk avdeling i Audnedal, sier kommunen har leid inn ingeniørfirmaet Sinus til å foreta støymålinger.

— Etter ferien er vi lovet resultater fra lydmålingene. Det ble foretatt målinger for en stund siden, men en feil gjorde at målingene måtte gjøres på nytt, sier enhetslederen.

I utgangspunktet er Konsmo fabrikker en lite støyende bedrift

Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra nabolaget om at kommunen har opptrådt arrogant.

— Vi føler vi har vist forståelse for deres situasjon. Men de har valgt å bosette seg i et område med industri, og i utgangspunktet er Konsmo fabrikker en lite støyende bedrift. Vi beklager at saken har tatt så lang tid og skal selvsagt forholde oss til gjeldende støykrav, sier Ågedal.

Dersom målingene til Sinus er innenfor kravene vil Abram gå videre med saken.

— Da vil vi sende saken til Fylkesmannen. Vi kan ikke leve med dette. Vi vil flytte til Vennesla, der barna bor, om dette ikke bedrer seg, sier han.

Målte støy denne uken

Støymålingsfirmaet Sinus bekrefter at de var i Audnedal denne uka, men resultatene er ikke klare.

Det er ganske enkelt for oss å måle lyden, men det sier ingenting om man er plaget eller ikke

— Vi var i Audnedal denne uka for å måle støyen, men har foreløpig ikke resultatene klare, sier Jon Hansson, rådgivende ingeniør innen akustikk i Sinus.

Han kan foreløpig ikke si noe om støymengden han målte i nabolaget, men sier at kravet til Konsmo Fabrikker er å holde seg under 55 desibel (dB).

— Kravet kan bli senket fem dB på grunn av snittverdien i løpet av et døgn, sier Hansson.

Til sammenlikning ligger en alminnelig samtale på omkring 65 dB, mens et rop når opp i omlag 80 dB.

Akustikeren sier at oppfattelsen av støy er svært individuelt.

— Støy er definert som uønsket lyd. Det er ganske enkelt for oss å måle lyden, men det sier ingenting om man er plaget eller ikke. Det er individuelt, sier Hansson.