KRISTIANSAND: — Vi har hatt en lang dialog med de involverte i kommunen, og tiden synes ikke moden. Bygget har vært brukt til utleie siden det ble reist i 2009, og det vil fortsette, fastslår Kurt Mosvold overfor Fædrelandsvennen.

Gjennom familieselskapet Mosvold & Co. eier han holdingselskapet i Skudeviga i Ytre Randesund, inkludert 10 av 15 leiligheter på brygga og tre av 38 hytter oppe i åsen bak.

Markedsverdien og omsetteligheten er langt høyere når boligene er regulert til privat bruk fremfor næringsformål.

Frykter privatisering

Torsdag skal by- og miljøutvalget i Kristiansand diskutere om utleieklausulen kan fjernes ved det opprinnelige feriesenteret til 150 millioner kroner. Deretter skal saken ut på høring.

Kurt Mosvold eier Skudeviga Holding AS. Foto: Arkivfoto

Kommuneadministrasjonen godtar fritidsbruk av de 38 hyttene mot at leilighetsbygget ved sjøen beholder næringsformålet, det vil si utleieklausul, for å unngå ytterligere privatisering av strandsonen. Begrunnelsen er at hyttene allerede fungerer som fritidsboliger i dag, og at utleiepraksisen vanskelig lar seg regulere eller kontrollere.

«Leilighetsbygget ved sjøen og brygga er med sin lokalisering i en annen situasjon. Dette vil gi en større grad av privatisering av sjønære områder.», skriver saksbehandler Sigbjørn Hessaa i saksinnstillingen.

Fylkesmannen og fylkeskommunen stiller seg bak kommunens holdning, og vil ikke akseptere ytterligere privatisering.

Selv om investoren mener strandsonen er tilgjengelig uansett hvordan området er regulert, vil han ikke drive lobby mot politikerne.

— Niks, vi avventer og følger kommunens innstilling på nåværende tidspunkt, sier Mosvold.

Dette bildet ble tatt noen måneder før prosjektet ble ferdigstilt i 2009. Foto: Torstein Øen

Alle er enige om at utleievirksomheten ved det opprinnelige feriesenteret ikke er bærekraftig. Ved å fire på leieprisen har det blitt en viss omsetning, men aldri god butikk for byggherren Skudeviga Holding AS.

Kjøpte ut kompanjongene

Resultatet for tiårsperioden fram til 2015 viser et samlet resultat på minus 7,6 millioner kroner.

Med unntak for 2009, da det ble solgt for 132,4 millioner kroner, har det vært underskudd i alle år.

— Skulle vi gjort det om igjen, ville vi nok prøvd å bygge litt rimeligere. Det ble dyrt, spesielt nede på brygga. Bygningen er en skreddersydd sak med kompliserte konstruksjoner. Når alt er utsolgt og det ikke blir fortjeneste til byggherren, er det litt for dårlig, erkjenner Kurt Mosvold.

I fjor kjøpte han ut Konsmo Fabrikker AS og Reme-familien av holdingselskapet, og regner med avkastning på lang sikt.

— Det som vil redde investeringen er den unike beliggenheten, som om ti år vil være mer verdt enn i dag, mener 49-åringen.

Allmennheten skal knapt være å se på friområdet med badestrand i Skudeviga. I bakgrunnen ses noen av de 38 hyttene, som ble oppført i 2009. Foto: Vegard Damsgaard

Småbåthavna og parkeringsplassen nærmest sjøen er privat. For øvrig består Skudeviga at et 34 mål stort friområde med kyststi og badestrand. Men allmennheten viser seg knapt på stedet. — Det overrasker meg at ikke flere benytter seg av det, det er ei perle. Men det ser ut som folk foretrekker Dvergsnestangen og Fuglevikstranda i stedet for å dra helt ut til Skudeviga, sier Kurt Mosvold, som selv bor på Dvergsnes.

- Forferdelig utbygging

Petter Benestad (V), nestleder i by- og miljøutvalget, mener Skudeviga er et kroneksempel på hvordan man ikke skal regulere i strandsonen.

- Selve utbyggingen er forferdelig, det ser mildt sagt ikke særlig pent ut fra sjøen. Det er en type kvasi-sørlandshus, hvor alt er mer eller mindre likt og husene ligger veldig tett. Men når det nå ikke er marked for dette, tror jeg det å privatisere i større grad er fornuftig. Da får man litt mer liv i området i form av beplantning og et mer personlig preg, sier Benestad.

Mosvold & Co. eier 10 av de 15 leilighetene i dette bygget. Foto: Vegard Damsgaard

Grete Kvelland Skaara (KrF) vil følge innstillingen; la hyttene bli private, men beholde leilighetskomplekset på brygga til næring.— Saken skal ut på høring, så jeg har ikke lyst å konkludere nå. Men at det som er ved sjøen fortsatt blir næring er veldig viktig, ellers blir det veldig privatisert, mener hun.

Fædrelandsvennen har skrevet atskillige spaltemetere om SkudevigaFeriesenter, der blant andre Bjørn Eidsvåg, nå avdøde Kjell Nupen og flere Start-spillere sikret seg krypinn med sjøutsikt i 2009. Fylkesmann og en rekke politikere har vært svært kritiske, og var det ikke for at planen ble vedtatt tilbake i 1996 hadde anlegget neppe sett dagens lys.