Livet på toppen er en intervjuserie om toppledere som står på trykk i Aftenpostens Økonomi & Karrièremagasin hver søndag. Les flere intervjuer under.

— Hvordan var overgangen fra frittgående og meningsglad stortingspolitiker til å lede et stort departement?

— Jeg har jo ikke akkurat bred ledererfaring fra før, men ledet Unge Høyre. Nå er det å lede et departement ganske spesielt. Alt det formelle, ansettelser, personalpolitikk og administrasjon tar embetsverket seg av, selv om alt selvsagt til syvende og sist er mitt ansvar.

Under begynnelsen av intervjuet smårydder statsråden på pulten sin.

— Jeg tror jeg har et rykte for å være rotete. Det stemmer ikke, først og fremst er jeg distré, sukker han.

- Du var profilert og kastet deg ut i enhver debatt, det kan du ikke som statsråd?

— Det var selvfølgelig en stor overgang. Som statsråd representerer jeg noe mer formelt. Det er mange debatter jeg gjerne skulle kastet meg inn i. Og jeg savner det av og til. Det er en av ulempene ved å være statsråd. Men, for så vidt, alle som har latt seg velge på et partiprogram godtar enkelte begrensninger.

— Noe av det jeg var mest spent på da jeg ble statsråd var hvordan lederrollen skulle bli. Jeg tenkte at jeg var for uformell for å kunne bli leder.

- Departementer er vel noe av det mest formelle vi har her i landet?

— For å si det sånn, departementet vil alltid overleve og jobbe videre av seg selv. Men det ligger i departementets natur at det venter på politisk retning. Det mest spennende ved å være statsråd er alle de fantastiske ressursene vi har her.

- Men får du nok motstand fra embetsverket?

— I utgangspunktet nei. Men vi ber om motstand, vi vil ha faglige innvendinger på bordet. Jeg prøver å oppmuntre til åpenhet i prosessene for å få best mulig beslutningsgrunnlag. Om det er en fare med embetsverket, er det at de blir servile og ikke bare lojale.

- Gjorde du noen tabber da du kom inn her?

— Ja, er du gal. Jeg gikk i to feller jeg tror mange ferske statsråder har opplevd. De første månedene grep jeg fatt i mange mindre saker som tok veldig mye tid. Det kan til slutt spise opp altfor mye kapasitet. Og så undervurderte jeg hvor viktig det er å bruke tid her i departementet. Jeg reiser jo mye og er opptatt av å være synlig. Men jeg oppdaget hvor viktig det er å delta i prosessene her.

- Har du fått erfaring nok til å gi noen gode råd om ledelse?

— Jeg har ikke lest noen ledelsesbøker. Men et råd kan jeg gi, som jeg lærte da David Cameron var på besøk i Høyres Hus. Det var før han ble statsminister, men han skulle holde et foredrag som partileder. Han hilste på absolutt alle, fra resepsjonen og oppover. Det å se folk tror jeg er veldig viktig.

- Noen har den egenskapen ...

— Det er ikke bare en egenskap, men noe man kan lære. Egentlig er det bare vanlig høflighet. Og en ting til om ledelse, jeg har god oversikt over det jeg ikke kan. Derfor er jeg heldig som er omgitt av flinke folk, som er bedre enn meg på mye.

- Hva er det du er dårlig på?

— La meg heller si det slik, hva er det jeg har behov for? Jeg må ha hjelp til å strukturere dagen og styre kalenderen, bearbeide detaljer så jeg får oversikt. I Unge Høyre fikk jeg hjelp av en som kunne jobbe systematisk med organisasjonen.

- Har statsrådsjobben forandret deg?

— Nei, jeg føler ikke det, men jeg har lært mye, og håper at jeg har forbedret meg de siste 14 månedene.

- Helt til sist, hvordan er det å kombinere familien med det å lede et departement?

— Det er vanskelig, helt åpenbart. Jeg har en datter på seks måneder ... Det er en evig kamp for å få tid. Selvsagt dreier det seg om planlegging, i stor grad. Men det er vanskelig. På Stortinget kunne jeg si før jul at nå er alle e-poster besvart og dokumenter lest, nå tar jeg ferie. Men det er ikke mulig å gå tom for oppgaver når man er statsråd.

Hver søndag kan du lese om lederes utfordringer og suksesser. Her er noen av de foregående intervjuene i serien "Livet på toppen" og en rekke av ledernes tips.

Du kan også få varsel om nye intervjuer i serien, klikk på boksen "Livet på toppen" som ligger under de tidligere intervjuene helt nederst på siden.