Helikoptrene går snart i skytteltrafikk når 40 stats— og regjeringssjefer samt utallige konsernsjefer og storeiere inntar Davos. Frykten for krig og krise er større enn på lenge.

Her er 10 sentrale spørsmål om årets Davos-treff:

1. Hva blir dagsordenen i år?

Terroraksjonene i Paris kaster lange skygger, også over Davos. Ukraina-konflikten og sanksjonene mot Russland skaper fortsatt frykt for at den kalde krigen våkner til live igjen. Nye krisetegn i eurosonen har meldt seg, og dagen etter at World Economic Forum avslutter sitt Davos-treff, går grekerne til urnene.

2. Hva med den langsiktige utviklingen av verdenssamfunnet?

Et sentralt spørsmål blir: Hva kommer etter tusenårsmålene for bekjempelse av fattigdom, bedre klima etc.? Statsminister Erna Solberg skal delta i slike debatter og treffer blant andre FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

3. Hva er egentlig World Economic Forum?

En sveitsisk stiftelse under ledelse av professor Klaus Schwab som startet møtene i Davos for snart 45 år siden som et forum der ledere kunne møtes og diskutere i uformelle former.

4. Hvordan foregår møtene?

Årets utgave starter onsdag 21. januar og avsluttes på kvelden lørdag 24. januar. Konferansen består av utallige paneldebatter og små konferanser, også over lunsj og middag, i og utenfor kongressenteret.

5. Men hvorfor velger 2500 ledere, milliardærer og akademikere å bruke flerfoldige dager på å gjemme seg bort i de sveitsiske alpene for å være med på dette?

Davos-møtet har hatt en særegen tiltrekningskraft, helt siden den første oljekrisen i 1973-74. Konferansen har nådd en kritisk masse som innebærer at mang en deltager nærmest er garantert å treffe kolleger, bransjefolk eller kanskje politikere som ikke er enkle å få i tale resten av året.

6. Davos-møtet er med andre ord en prateklubb?

Konferansen har ingen myndighet til å beslutte noe som helst i verdenssamfunnet. Samtidig er det farlig å undervurdere de uformelle kontaktene i korridorene og hotellrommene i det overfylte Davos.

7. Hvorfor snakker man om World Economic Forums årsmøte i Davos som et møtested for de rike og mektige?

Stedet flommer over av milliardærer som Bill Gates, nyrike Alibaba-gründere og andre. Det er over 1200 konsernsjefer til stede. Rike nordmenn som Orklas styreleder Stein Erik Hagen og Ferds Johan H. Andresen er også gjengangere. Tenk deg at slike storeiere henger rundt i korridorene sammen med konsernsjefer, politikere, et dryss nobelprisvinnere og kjendiser. Hoffet av assistenter og sikkerhetsfolk må stå igjen på utsiden. Slik ble begrepet «Davos-eliten» populært.

8. Hvor kommer deltagerne fra?

Amerikanerne er tungt representert med godt over en fjerdedel av deltagerne, men sjelden tungvektere fra Obamas administrasjon. Det er stadig flere kinesere og indere i Davos. EU-landenes ledere er ofte med, også fra EU-kommisjonen i Brussel.

9. Hvem er de mest prominente gjestene denne gang?

Tysklands Angela Merkel regnes av mange som den mektigste lederen i Europa. Hun stiller etter planen i Davos. Det samme gjør Frankrikes president François Hollande, FNs Ban Ki-moon og Kinas statsminister Li Keqiang.

10. Hva med det norske innslaget?

Norsk næringsliv har vært representert hele veien, helt siden Johan H. Andresen (avdøde far til Ferd-eieren med samme navn) og Schibsteds stor-eier Tinius Nagell-Erichsen var med på de første møtene i 1970-årene. Den norske regjeringen er gjerne representert, ofte ved statsministeren, utenriksministeren og kanskje finansministeren. Og sist, men ikke minst: Kongehuset har fått ivrige Davos-deltagere i kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.