Jens Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik og ikke minst Gro Harlem Brundtland bygget opp formidable kontaktnett utenfor Norges grenser i løpet av sine lange perioder som statsministre.

Nå er toppledere på World Economic Forum nysgjerrige på den nye regjeringssjefen. Og Erna Solberg har benyttet anledningen.

Hennes program i Davos er minst like tettpakket som det hennes forgjengere i sin tid la opp til.

— Et personlig nettverk er viktig for å gi Norge den rollen vi ønsker å ha, sier Solberg til Aftenposten i Davos.

Får støtte

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er enig.

— Du må ikke undervurdere nytten av å treffe mennesker ansikt til ansikt, selv i denne digitale alderen. Det blir noe annet enn å se dem via Skype eller videokonferanser, tross alt, sier Bondevik til Aftenposten.

Les også:

— Nettverkene er viktige fordi det blir lettere å ta kontakt med andre om viktige norske interesser. Norge skal dessuten ha en viktig rolle ved å bidra til de felles utfordringene som verden har. Det blir faktisk et viktig ansvar å gjøre dette, sier Solberg.

— Dessuten har jeg hatt et godt internasjonalt nettverk med en del av lederne her gjennom en årrekke, tilføyer statsministeren.

Statsminister Erna Solberg og FNs generalsekretær Ban Ki-moon undermøtet på Belvedere Hotel i Davos. Foto: Åserud, Lise

Som partileder i Høyre har hun truffet andre europeiske konservative ledere i spesielt Europa mange ganger, og mener at partiene på denne siden av spekteret nesten er bedre organisert enn andre partinettverk.Solberg har selskap av flere norske ledere fra næringsliv og politikk som også deltar på World Economic Forum. Les mer her.

I Davos møtte hun først den verdenskjente økonomen Jeffrey Sachs før FNs generalsekretær Ban Ki-moon dukket opp og roste Norge og Solberg for lederskap i de såpkalte 1000 årsmålene.

Kronprinsparet

Så gikk turen videre til en lunsj i luksushotellet Belvedere Steigenberger med deltagere fra World Economic Forum om samme tema. Her var kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og næringslivsledere som Hydros Svein Richard Brandtzæg og Ferds Johan H. Andresen blant tilhørerne.

— Slike møter inspirerer oss, mener Vijay Poonoosamy fra Abu Dhabi, en av de menige deltagerne på den overfylte lunsjen.

Så fulgte en paneldebatt om energipolitikken inne i kongressenteret for Solberg før hun skulle få et møte på tomannshånd med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Les også:

I tillegg til de internasjonale kontaktene kommer et symbolsk høydepunkt for Solberg selv: Sammen med finansminister Siv Jensen skal hun fredag morgen markere regjeringens første 100 dager i form av en liten felles frokost på firestjerners-hotellet Sunstar Park litt utenfor Davos sentrum.

— Du har i hvert fall slått John Lyngs korte regjering i 1963 allerede og sittet snart fem ganger lenger?

— Ha! Men du vet, det viktige er at vi har en samarbeidsavtale som gir oss et tryggere parlamentarisk grunnlag enn tidligere borgerlige mindretallsregjeringer, sier Solberg.

Fredag formiddag deltar Solberg i et prestisjefylt panel i den store kongresshallen med tittelen «Å forandre klimaet for vekst og utvikling». Her sitter statsministeren ved siden av FNs Ban Ki-moon, tiudligere visepresident Al Gore og blant andre Microsoft-grunnlegger Bill Gates.

Prioriterer riktig

Solberg selv er ikke i tvil om at hun prioriterer riktig ved å benytte den første anledningen hun har som regjeringssjef til å bruke et par dager på World Economic Forum, selv om konferansen hverken har en offisiell status i verdenspolitikken eller tar beslutninger.

— Du får en miks av folk – akademikere, næringslivsledere og politikere - på slike konferanser som er verdifullt i seg selv. Det er viktig å ha slike muligheter til å drøfte ideer. Og for oss er det viktig for å få en viktig rolle for Norge i sentrale spørsmål som klimautfordringene og bekjempelsen av fattigdom, sier Solberg.

- Et tema i Davos er de økende ulikhetene i samfunnene, på inntektssiden, for eksempel. Hva slags refleksjoner gjør du deg om det, for blant annet skattepolitikken?

— Den største ulikheten går mellom den som har jobber og dem som ikke har det. Det viktigste vi snakker om da, er å skape jobber. Det dreier også vår politikk i Norge seg om, altså verdiskapningen som gir oss jobber, sier Solberg.

— Inntektsforskjellene i Norge er jo mindre enn i andre land. Det dreier seg også om at vi har tilgang til en rekke offentlige ytelser i samfunnet vårt som er gratis, mens de koster borgerne penger i andre land, sier Solberg.

Bondevik

Bondevik påpeker at konferanser som World Economic Forum er effektive for deltagerne. Statsministeren slipper de tidkrevende protokollene som preger offisielle besøk, som også er en nødvendig del av det internasjonale samkvemmet.

- Ikke glem at du får en del spontane møter som kan bli verdifulle senere. Kontaktene blir en del av forberedelsene til senere beslutninger. Jeg støtter Solberg når hun bruker den første anledningen hun har til å vise seg i Davos, sier Bondevik.

Davos-oppholdet blir et slags startskudd for Solberg. Senere kommer turene til FNs Hovedforsamling i New York eller toppmøter i NATO, i hvert fall hvis samarbeidsavtalen med Kristelig Folkeparti og Venstre holder hva den lover og mindretallsregjeringen Solberg unngår politisk havari.

Høyt tempo

Statsministre holder gjerne et høyt tempo. Særlig Jens Stoltenberg har vært fryktet for sine raske spaserturer.

Det hevdes at enkelte kvinnelige medarbeidere ved Statsministerens kontor eller andre deler av sentralforvaltningen som for første gang fulgte Stoltenberg til FNs Hovedforsamling i New York, tok sjansen på å bruke høyhælte sko i verdensmetropolen. Det var en erfaring de sent glemte. Neste gang valgte de flate sko, forteller kilder.

I World Economic Forum møter Solberg et mannsdominert miljø, der 85 prosent av deltagerne er menn. Verdens største og rikeste gutteklubb, er en karakteristikk om det prestisjetunge treffpunktet for de helt rike og mektige som har vært brukt tidligere.

- Det kunne vært flere kvinner, sier Solberg nøkternt. Selv bruker hun blant annet en middag fredag kveld til å treffe kvinnelige ledere som skal diskutere hvordan kvinner kan fremme kvinner.