Milliardæren Daniel Loeb har erklært at han kjøper seg opp i Sony for å dele opp og selge unna deler av virksomheten.

Raidet på Sony kan utløse en dramatisk maktkamp om flaggskipet i Japans elektronikkindustri.

Største aksjonær

Hverken myndighetene, næringslivstoppene eller finanseliten i Tokyo kommer trolig til å sitte rolig og se på at amerikanerne kjøper tilbake noe av det mest verdifulle i Sonys mangslungne virksomheter.

I det stille har Loebs hedgefond Third Point kjøpt seg opp til å bli den største aksjonæren i Sony med 6,5 prosent av eierkapitalen.

Vil ta tilbake Hollywood

Øverst på Loebs salgsliste står Sonys amerikanske film— og TV-selskaper i Hollywood og Sony Music Entertainment, én av verdens største musikkprodusenter med utgiverrettighetene til kjente artister somThe Beatles, Michael Jackson og Eminem.

Tirsdag ble det kjent at Loeb har skrevet brev til Sonys konsernsjef Kazuo Hirai hvor han skisserer hva han ønsker å gjøre med Sony.

Ifølge kilder signaliserer han at han kan tenke seg en plass i Sony-styret.

«Ikke til salgs»

Sony-sjefen Hirai har gjentatte ganger gjort det klart at Sony Entertainment ikke er til salgs, sier Sony-talsmannen Shiro Kambe.

Loeb sier målet hans er å skille ut Sonys underholdningsselskaper i et nytt børsnotert selskap.

Han «sukrer pillen» overfor Sony-ledelsen ved å hevde at en slik deling kan øke prisen på Sony-aksjen med så mye som 60 prosent.

Deles ut til aksjonærene?

Loeb foreslår at dagens Sony-aksjonærer blir tildelt tegningsrettigheter for å kjøpe 15-20 prosent av aksjene i det nye selskapet.

Han sier han selv kan kjøpe aksjer for 150-200 milliarder yen (8,5-11,5 mrd. kr) i det nye Sony Entertainment ved et eventuelt spredningssalg av aksjer før selskapet blir børsnotert.

Dollarmilliardær

Loeb er blitt rik og berømt med hedgefondet Third Point som forvalter investeringer for 13 milliarder dollar (75 mrd. kr) i forskjellige verdipapirer.

Han står på listen over amerikanske dollarmilliardærer. Næringslivsmagasinet Forbes anslår hans nettoformue til 1,5 milliarder dollar (87 mrd. kr).

Aksjonæraktivist

Han har skaffet seg et navn på Wall Street som såkalt aksjonæraktivist.

Det betyr at han investerer i børsnoterte selskaper for å tvinge frem endringer gjennom oppsplitting og salg eller forsøke å øke aksjonærenes verdier på annen måte.

I fjor kjøpte han seg opp i nettsøkerselskapet Yahoo og presset frem et sjefsskifte i et forsøk på å gjenvinne tapte markedsandeler til den dominerende konkurrenten Google.

I finansmiljøene er det også lagt merke til at Loeb har kjøpt store mengder risikofylte greske statsgjeldspapirer.

10,5 prosent avkastning

Investorene som har plassert penger i Loebs fond har hatt en avkastning på 10,5 prosent det siste året, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Til nå har han brukt over 1 milliard dollar (ca. 6 mrd. kr) på å kjøpe opp Sony-aksjer og andre verdipapirer i selskapet.

Sony-aksjen steg tirsdag 1,2 prosent på handelen i Asia.

Hittil i år har Sony-aksjen steget 96 prosent på Tokyo-børsen og 64 prosent på New York-børsen.