Den japanske elektronikkindustrien klarer ikke lenger å hamle opp i konkurransen mot produsenter av billigere flatskjermer og databrikker på Taiwan og i Kina, og smarttelefonene til amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung.

Samlet har de tre japanske elektronikkgigantene bokført nettotap på nærmere 80 milliarder kroner den siste regnskapsperioden:

  • Panasonic (juli-september 2012): 698 milliarder yen (50 mrd. kr).

  • Sharp (april-september 2012): 387 milliarder yen (27,5 mrd. kr).

  • Sony (juli-september 2012): 15,4 milliarder yen (1,1 mrd. kr).

På bankenes nåde

For Sharp, som er verdens fjerde største produsent av TV-apparater, er situasjonen dramatisk. Der handler det om å overleve.

— Resultatet reiser alvorlig tvil om selskapet kan fortsette på egen hånd, skriver ledelsen i en melding.

Selskapet lever foreløpig på bankenes nåde. De har gitt Sharp nye, store lån for å holde hjulene i gang mens ledelsen forhandler med et taiwansk selskap.

Masseoppsigelser

De elendige resultatene fører til masseoppsigelser av ansatte.

Sony har allerede sparket 10.000 ansatte og selger unna selskaper, eiendommer og andre verdier for å tette tapssluket.

Flere medier har skrevet at skyskraperen Sony Tower i New York, som er Sonys nordamerikanske hovedkontor, står på salgslisten.

I går varslet Sharp at selskapet skal kvitte seg med minst 10.000 medarbeidere.

Panasonic fjernet 39.000 jobber i fjor. Nå kan det komme nye runder med oppsigelser.

Selger unna

Sony er i ferd med å rette opp skuta etter store tapsavsetninger de siste kvartalene.

Selskapet fikk et driftsoverskudd på 30,3 milliarder yen (2,2 mrd. kr) i siste kvartal. Etter avskrivninger, renter og skatt ble underskuddet likevel på 15,5 milliarder yen (1,1 mrd. kr).

Sony har kuttet ut samarbeidet Sharp og Samsung om utvikling og produksjon av TV-utstyr.

Det får Sharp blø for. Selskapet hadde et nettotap på 387 milliarder yen (27,5 mrd. kr) i halvåret fra april til utgangen av september.

Sharp-ledelsen har i flere måneder forhandlet med taiwanske Hon Hai Precision Industry om å bli størst eier i selskapet. Disse forhandlingene har foreløpig ikke ført til noe.

Juling på børsen

Sharp-aksjen har falt 75 prosent det siste året. Torsdag falt aksjen 1,7 prosent på Tokyo-børsen.

Panasonic har fått mest juling på børsen de siste dagene. Onsdag falt aksjen 19 prosent. Kursraset fortsatt torsdag hvor nye 19,5 prosent av selskapets verdi ble barbert vekk.

Selskapet har oppjustert det samlede tapet for hele regnskapsåret (som utløper 31. mars neste år) til 765 milliarder yen (55 mrd. kr).

Sony-aksjen falt 4,1 prosent torsdag. Hittil i år har aksjen falt 24 prosent.

Smarttelefonen overtar

Analytikeren Junya Ayada i det japanske meglerhuset Daiwa sier de japanske elektronikkgigantene rammes særlig hardt av de dårlige tidene i USA og Europa. Både forbrukerne og bedriftene strammer inn på pengebruken når veksten avtar og tidene blir mer usikre.

-Mens den globale resesjonen (nedgangstidene) fortsetter, bruker ikke forbrukerne like mye penger på elektroniske produkter når de nå har en smarttelefon som kan tilfredsstille deres behov, sier Ayada til nyhetsbyrået Bloomberg.