- Det er ikke så mørkt der ute som man skal ha det til. Se på det som en ny mulighet i stedet for et tap. Men du må være systematisk og søke aktivt. Du får ikke jobb i sofaen, oppfordrer Charlotte Myhre. Foto: Sondre Steen Holvik
Avdelingsdirektør Per Lund i NAV Vest-Agder Foto: Reidar Kollstad
Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV Foto: Kjartan Bjelland
Arbeidsledighet i Agder-fylkene det siste året.

— Jeg bestemte meg for å tenke helt nytt. Skal jeg først ut i ny jobb, må det være noe helt annet. Det hjalp mye, og jeg tror andre i samme situasjon også kan ha godt av å løsrive seg og tenke helt nytt, forteller Charlotte Myhre til Fædrelandsvennen.

Selv gjorde hun egne tanker til virkelighet, og har siden april vært ansatt som salgs- og markedssjef i Sykkelpikene, hvor hun også jobber i butikken innimellom.

Arbeidsplassen nedlagt

Det var i fjor høst NOV besluttet å legge ned hele produksjonsanlegget i Søgne som en del av den andre nedbemanningsrunden til oljeserviceselskapet. Dermed sto Myhre og 100 kollegaer plutselig uten jobb.

— Vi hadde vel ikke akkurat følelsen av at vi skulle bli gamle i bedriften, men at de skulle legge ned hele avdelingen var heller ikke i tankene, fortsetter Myhre.

Arbeidsledighet i Agder-fylkene det siste året.

— Heiv meg rundtHun fikk først panikk, inntil hun skjønte det ikke var noen grunn til at redselen for å være arbeidsledig skulle være større enn fornuften til å skjønne at det er andre ting i livet.

— Jeg heiv meg rundt med en gang og søkte på alt som kunne søkes på og prata med folk jeg kjente. Man må være superaktiv fra første stund og se på situasjonen som en ny mulighet, oppfordrer Myhre.

LES OGSÅ:

Mange jobber

Jobbsøkermarkedet var heller ikke så galt som hun fryktet.

— Det var flere tilgjengelige jobber enn jeg hadde sett for meg, men samtidig flere om beinet. Ellers var den lange responstiden på opptil tre måneder fra du søker til du får svar noe slitsom. Jeg får fortsatt avslag på jobber jeg søkte på i vår, sier Myhre.

Jobben som salgs- og markedssjef i Sykkelpikene fikk hun nyss om via en annonse på nettsidene deres.

Vi lurer rett og slett på hvor de overtallige oljeserviceansatte blir av.

Nav-sjef Per Lund

Oppsøkte arbeidsgiver

— Jeg sendte først en søknad, før jeg tenkte: «Søren heller. Jeg drar ned og prater med dem.», mimrer Myhre og forteller at hun kjørte direkte til hovedkontoret i Rige, tvang seg til et møte og pratet hull i hodet på dem.

— Jeg er jo superfan av Sykkelpikene og måtte jo bare jobbe der. «Kan du skru på sykler da,» spurte de. «Nei, men det kan jeg jo lære på Youtube», svarte jeg.

Og dermed var jobben Myhres.

- Det er ikke så mørkt der ute som man skal ha det til. Se på det som en ny mulighet i stedet for et tap. Men du må være systematisk og søke aktivt. Du får ikke jobb i sofaen, oppfordrer Charlotte Myhre. Foto: Sondre Steen Holvik

— Aldri for seint å lære noe nyttMed en far som opprinnelig var lege, men ble kunsthistoriker i en alder av 60, ligger det kanskje litt i blodet å kunne se muligheter fremfor problemer.

— Det er aldri for seint å lære seg noe nytt. Selv har jeg jo aldri stått i butikk før, men det er kjempegøy og noe helt annet enn å stirre inn i en skjerm åtte timer til dagen, mener Myhre.

LES OGSÅ:

— Ny mulighet

Nå råder hun andre i samme situasjon til ikke å se så mørkt på livet selv om man mister jobben.

— Det er ikke så mørkt der ute som man skal ha det til. Se på det som en ny mulighet i stedet for et tap. Men du må være systematisk og søke aktivt. Du får ikke jobb i sofaen, oppfordrer Myhre og avslutter:

— Det er ikke noe nederlag å bytte beite. Vær litt egoistisk og tenk mer på hva du har lyst til å drive med enn hva du bør drive med, oppfordrer Myhre.

NAV: - Lurer på hvor de blir av

— Vi har hele tiden sett at de som mister jobben i oljeserviceindustrien er attraktiv arbeidskraft. De får seg ny jobb i oppsigelsestiden, og mange av dem er ikke innom oss i det hele tatt, sier avdelingsdirektør Per Lund i NAV Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Avdelingsdirektør Per Lund i NAV Vest-Agder Foto: Reidar Kollstad

Selv om det Lund kaller «et godt arbeidsmarked» tar bort mange av de overtallige fra oljeservice, er de både overrasket og forundret over utviklingen.— Vi lurer rett og slett på hvor de overtallige oljeserviceansatte blir av. Derfor håper vi å få i gang et prosjekt med Agderforskning og IRIS som kan gå mer i dybden på hvor overtallige oljeserviceansatte, særlig i de store firmaene, blir av, forteller Lund, og drar parallellen til 90-tallet, forrige gang Kristiansand var i en bølgedal.

— Da var arbeidsledigheten på ti-tallet. Nå har den ikke vært i nærheten, så det hadde vært interessant å vite hvorfor, sier Lund.

- Er det ingen overtallige oljeserviceansatte som sliter?

— De få det gjelder, er godt voksne, mellom 50 og 60 år, uten utdannelse. Yngre arbeidstakere får seg raskt ny jobb, svarer Lund.

NOV: Fryktet flere skulle gå arbeidsledige lengre

— Vi er ikke overrasket over at våre folk er attraktive, siden vi sier opp veldig dyktige folk. Vi er derimot gledelig overrasket over at så mange har fått ny jobb så fort, sier kommunikasjonsdirektør i NOV, Dag Nordbø.

Kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i NOV Foto: Kjartan Bjelland

Han kan ikke fortelle hvor stor andel av de overtallige som har fått seg ny jobb, da NOV ikke har noe system for å registrere dette.— Det er likevel en rekke gode eksempler på at overtallige NOV-ansatte klarer seg bra og har en kompetanse som er etterspurt. Vi ser også tidligere ansatte som starter egne firmaer og utvikler nye produkter og tjenester, noe som er veldig gledelig, sier Nordbø.

NOV har opprettet karrieresentre ved alle lokasjoner der overtallige NOV-ansatte får hjelp og veiledning til å søke jobb, samt kurs i hvordan man markedsfører seg i sosiale medier.

— Bare i Kristiansand har mange hundre overtallige benyttet seg av tilbudet, og vi har fått flere tilbakemeldinger på at karrieresentrene har gitt dem jobb, sier Nordbø, som håper de 500 som fikk oppsigelse like før sommeren opplever at det også er jobb til dem.