FARSUND: — Etter det siste møtet vi hadde med fiskeriminister Per Sandberg er jeg blitt mer optimistisk. Med nedgangstidene i oljeleverandørindustrien er det viktigere enn noen gang at sentrale myndigheter legger forholdene til rette for ny næringsvirksomhet og etablering av arbeidsplasser, sier ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund.

Avslag fra NVE

I januar i fjor avslo Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjonssøknaden til Siragrunnen AS om å få bygge en vindmøllepark på Siragrunnen utenfor Åna-Sira på kommunegrensen mellom Flekkefjord og Sokndal i Rogaland. Hensynet til blant annet fiskeri, landskaps og fugleliv ble den gang funnet viktigere enn produksjon av 780 Gwh som tilsvarer årsforbruket til 39.000 norske boliger. Avslaget ble anket, og ligger nå på bordet til olje- og energiminister Tord Lien.

Ballasttanker vil holde de opp til 8000 tonn tunge konstruksjonene flytende under transport ut til stedene der de skal senkes ned på havbunnen. Foto: Amon AS

Store investeringerMed samlede investeringer på 4,5 milliarder kroner ville det planlagte vindkraftverket utenfor Åna-Sira gitt de to vertskommunene til sammen 25 millioner kroner i årlig eiendomsskatt, samt 10 permanente arbeidsplasser etter at anleggsperioden er over. Ringvirkningene er imidlertid langt større enn som så. I Farsund står investorer klare til å investere 200 millioner for å bygge en fundament— og installasjonsfabrikk for offshorevindmøller. Selskapet Amon vil bygge en vindmøllefabrikk ved dypvannskaia i Lundevågen i Farsund på samme sted som rørfabrikken Bredero Shaw tidligere holdt til. Bak selskapet står Kruse Smith (58 prosent), Einar Øgrey Farsund (27 prosent) og Farsund Fortøyningsselskap (15 prosent).

- 30 prosent rimeligere

Forretningsideen til Amon er å bygge en kostnadseffektiv fundament- og installasjonsfabrikk for offshorevindmøller. Basert på teknologien som er benyttet for nedsenkbare betongplattformer i Nordsjøen kan vindmøllefundamentene bygges ferdige ved kai, for å så og taues ut på produksjonsfeltet. Selskapet mener at produksjonen kan gjøres 30 prosent billigere enn det som har vært vanlig til nå.

Stort marked

Arne Marthinsen leder det nye industriselskapet Amon som håper å kunne revolusjonere måten offshore vindmøller bygges og monteres på. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Det anslås at det de nærmeste 20 årene skal bygges 15.000 offshore vindmøller i den sørlige delen av Nordsjøen.— Vi har som mål om å produsere 50 elementer på årsbasis. Det vil ikke utgjøre mer enn to prosent av etterspørselen internasjonalt, sier daglig leder Arne Marthinsen i Amon.

Han sier det haster med å komme i gang dersom ikke andre aktører skal komme dem i forkjøpet i utviklingsarbeidet.

— Vi er helt avhengig av at Siragrunnen vindpark blir bygget ut for å komme i gang med produksjonen og likedan få et referanseanlegg for å dokumentere at teknologien som vi sammen med forskningsmiljøer ved flere norske universitet holder det den lover, sier Marthinsen.

Konstruksjonen som planlegges produsert i Farsund vil få en diameter på 50-60 meter og veie 6-8000 tonn.

Slik tenker selskapet Amon at fundament- og installasjonsfabrikken i industriområdet i Lundevågen kan fremstå. Foto: Amon AS

Bredt engasjementI tillegg til ordføreren i de berørte kommunene, har fylkesordførerne i Vest-Agder og Rogaland og lokale stortingsrepresentanter engasjert seg.

— Jeg har forstått at konsesjonsbehandlingen i departementet nå nærmer seg slutten. Jeg tror det vil være et godt argument for å gi konsesjon at Sør- og Vestlandet nå har et stort behov for nye industriarbeidsplasser. Dette kan bety starten på en ny, grønn industrireising i en tid med økende arbeidsledighet på Sør- og Vestlandet, sier Hans Fredrik Grøvan