— Det er antydet at prosjektet, inkludert ringvirkninger, kan skape 1100 arbeidsplasser i regionen, sier Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder fylkeskommune, til Fædrelandsvennen.

Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder fylkeskommune. Foto: Reidar Kollstad

100 meter høye

Det arbeides nå med å få tillatelse til å etablere Siragrunnen Vindpark, som får en estimert produksjon av strøm på 780 gigawatt-timer (GWh) årlig.

Siragrunnen ligger på fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland, i kommunene Flekkefjord og Sokndal. Prosjektet vil ifølge Siragrunnen Vindpark AS ha en kostnad på mellom 4,5 og seks milliarder kroner. Planen er å etablere 30-40 vindmøller, hver med en høyde på 100 meter.

— Det er varslet mye ledighet i oljebransjen nå, og vindmølleparken kan gi positive ringvirkninger for arbeidstakere, fortsetter Damman, som opplyser at regjeringen vil diskutere saken torsdag.

Møtte stortingspolitikere

Åse Michaelsen (Frp), leder for Sørlandsbenken. Foto: Tone Sandberg

Onsdag var Damman og ordførerne i Farsund og Flekkefjord i møte med blant andre flere stortingspolitikere fra Sørlandsbenken, for å argumentere for vindmølleprosjektet.— Vi har jobbet lenge med denne saken. Samtlige politikere er positive til nye arbeidsplasser. Men for Sørlandsbenken har det vært viktig å få inn innspill både fra dem som er for og mot prosjektet, kommenterer Åse Michaelsen (Frp), leder for Sørlandsbenken.

Får motstand

Søknaden om å få etablere vindmølleparken på Siragrunnen ble i januar avslått av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Begrunnelsen var at omfanget og de negative konsekvensene av et slikt anlegg var usikre, med tanke på blant annet naturinngrep og fiskeri.

August Fjeldskår , formann for Fiskerlaget Sør, frykter at vindmølleparken vil ødelegge gyteplasser for sild, torsk og hummer.

August Fjeldskår, formann i<b> </b>Fiskerlaget Sør. Foto: Jarle R. Martinsen

— Norsk, vårgytende sild kommer nordfra og gyter blant annet på Siragrunnen. Dette er også en gyteplass for torsk og hummer. Vindmølleparken kan ødelegge faunaen i havet og fiskeplassene. Dette kan vi ikke ta sjansen på. Området må bevares for all fremtid, slik at fremtidige generasjoner kan drive fiske her, understreker Fjeldskår.

Brev til ministeren

Tirsdag ble det sendt et brev til olje- og energiminister Tord Lien, underskrevet av fylkesordførerne i Vest-Agder og Rogaland og ordførerne i Flekkefjord, Farsund og Sokndal kommune. I brevet argumenteres det med at prosjektet vil gi regionen «sårt tiltrengte arbeidsplasser».

Det hevdes at en fundament- og installasjonsfabrikk vil skape rundt 550 arbeidsplasser i Lundevågen i Farsund kommune, og at ringvirkningene totalt altså vil skape 1100 arbeidsplasser. I brevet påpekes det at det kan hentes inn relevant arbeidskraft fra offshorenæringen.

Arnt Abrahamsen (Ap), ordfører i Farsund kommune. Foto: Lars Hoen

— Vindmølleparken vil få store ringvirkninger for regionen. Den vil få en enorm betydning for Farsund. Prosjektet vil bare skape positivitet, mener Arnt Abrahamsen (Ap), ordfører i Farsund.Avslaget fra NVE er anket inn for Olje- og energidepartementet, som onsdag opplyser at saken fortsatt er under klagebehandling og at det uklart når en avgjørelse foreligger.

Håper på oppdrag til andre prosjekter

En utregning fra Innovasjon Norge gjør 550 arbeidsplasser i Farsund om til 1100 i regionen.

— Vi skal etablere en fabrikk for produksjon av fundamenter til vindmøllene på Siragrunnen. Turbinene skal leveres av en ekstern leverandør, mens vi skal installere dem, forklarer Kjell Rune Nakkestad, prosjektleder for Amon.

Siragrunnen Vindpark AS har inngått kontrakt med Amon om byggingen av Siragrunnen Vindpark.

Nakkestad sier at Amon har regnet ut at det vil etableres 550 varige arbeidsplasser i Farsund i forbindelse med produksjon av fundamenter og installasjon av vindmøller. Det inkluderer ingeniører, elektromekanisk personell, folk som arbeider med slepebåter for installasjon av møllene og så videre.

- Hvordan har dere kommet fram til at prosjektet vil skape totalt 1100 arbeidsplasser?

— Innovasjon Norge har beregnet dette. Ringvirkningen gir en dobling av tallet 550. Vi stoler på Innovasjon Norge, sier prosjektlederen.

Fabrikken i Farsund skal først levere fundamenter til vindparken på Siragrunnen. Deretter skal den leve videre ved å levere fundamenter til andre prosjekter, ifølge Nakkestad.

— Fram til 2030 er det vedtatt at det skal bygges 15.000 vindmøller i de sørlige delene av Nordsjøen. Planen er at fabrikken vår skal produsere 50 fundamenter til disse vindmøllene per år i 15 år, sier han.

Illustrasjonen viser Siragrunnen Vindpark sett fra Sogndalstrand i Sokndal kommune i Rogaland. Foto: Multiconsult AS