— NVE har gjort en god vurdering og trukket den riktige konklusjonen. Siragrunnen er en viktig fiskebank og vi er veldig glade for avslaget, sier daglig leder Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget Sør.

Tirsdag kom beskjeden han hadde håpet på: Norges vassdrags- og energidirektorat setter en stopper for planene om å bygge offshore vindmøllepark på Siragrunnen, som ligger ute i havet i et område som sokner til både Flekkefjord kommune i Vest-Agder og Sokndal kommune i Rogaland.

Pro og contra

I pressemeldingen som offentliggjør beslutningen, skriver NVE at det riktignok er lagt vekt på positive effekter for industri- og teknologiutvikling, men at omfanget av virkningene er usikre. Når de samtidig veies opp mot negative effekter for naturmangfold, fiskeri og landskap, og ikke minst mot store utbyggingskostnader, blir altså konklusjonen avslag.

«NVE vektlegg at Sokndal og Flekkefjord kommunar og dei to fylkeskommunane stiller seg positive til prosjektet. Samstundes legg NVE vekt på at Fylkesmannen i Rogaland, Fylkesmannen i Vest-Agder, Riksantikvaren og Fiskeridirektoratet har fremja motsegn til søknaden», skriver direktoratet også.

Høye turbiner

I februar 2013 omtalte Fædrelandsvennen planene for Siragrunnen. Beregnet totalkostnad den gang var 6,4 milliarder kroner. Det skulle da gi et sted mellom 25 og 67 vindturbiner, avhengig av høyden. Den skulle variere fra 80 til 140 meter over havoverflaten, men rekke helt opp til 215 meter om også vingene ble regnet med. I det aktuelle området er sjøen for øvrig ikke mer enn ti til 40 meter dyp. Siragrunnen AS, som står bak prosjektet, håpet den gang at vindmølleparken kunne stå ferdig innen utgangen av 2017. ## — Vasket hendene

— Det virker som om NVE har vasket hendene og overlatt hele saken til ankeinstansen Olje- og energidepartementet. De har jo nærmest skrevet anken på sitt eget vedtak. Begrunnelsen er nemlig tynn og handler mye mer om høye kostnader enn miljømessige innsigelser fra fylkesmennene i Rogaland og Vest-Agder, sier daglig leder Harald Dirdal i Siragrunnen AS.

Han er for øvrig helt uenig i NVEs betraktninger om økonomi.

— Her står industrien klar til å gå inn i prosjektet med titalls millioner kroner, i en tid da oljenæringen er i fritt fall. Men NVE vil ikke være med på den industrielle dugnaden. I nyttårstalen sin snakket Erna Solberg om behovet for teknologiutvikling. Statlige Investinor er indirekte på eiersiden i Siragrunnen AS. Snakk om sprikende signaler fra staten! Regjeringens eget direktorat spenner bein på regjeringens ambisjoner - ikke på grunn av miljø, men økonomi! lyder det fra Dirdal.

- Betyr det at vedtaket ankes?

— Vi har ikke bestemt oss ennå. Men vi har utrolig mange støttespillere, så det kan godt være at prosjektet bringes videre.