Foto: Meek, Tore/NTB scanpix
Foto: Meek, Tore/NTB scanpix
Foto: Meek, Tore/NTB scanpix
Foto: Meek, Tore/NTB scanpix
Foto: Meek, Tore/NTB scanpix

Under tung bevoktning, med væpnede soldater og politi til stede, fikk medier komme inn på gassanlegget torsdag.

Om lag 120 journalister, fotografer og TV-fotografer fra landene som ble berørt av terrorangrepet, ble fløyet inn til ørkenbyen i et fly chartret av algeriske myndigheter.

Spurte etter VIP-rommet

Da terroristene angrep Statoil sitt anlegg i In Amenas hadde de ett mål for øye: VIP-rommet der mange av sjefene var samlet. Det opplyser manager Lofti Benadoudafra Sonatrach til Aftenposten.no.

— Da terroristene kom inn på anlegget, så spurte de hvor VIP-ene var. Og de lette igjennom de seks leilighetene som var for VIP-ene. Tre av dem var tomme, men i tre av dem var det gjester, sier Benadouda, som er en av plassjefene, til Aftenposten.nos reporter på stedet.

Det er svært mange soldater på plass mens Aftenposten er på besøk, og Benadouda sier han har lagt inn offisiell anmodning om at hæren må få permanent opphold ved anlegget. Benadouda sier også det var svært trist å miste så mange kolleger i angrepet, og at flere av nordmennene var gode venner av ham.

Kamel Aoues, også han fra Sonatrach, har samme stilling som avdøde Tore Bech hadde i Statoil. Aoues var såkalt back-to-back for nordmannen, og sier han kjente de norske ansatte veldig godt.

— De var veldig hjelpsomme og snille, og bidro med mye teknisk kunnskap ved anlegget.

Gjemte seg under gisseldramaet

Inspeksjonsingeniøren Abdelaziz Hafzi er inne på boligkvarteret, der mange av de overlevende klarte å gjemme seg mens gisseldramaet pågikk. Han kjente godt norsk Tore Bech, som han jobbet tett sammen med. Bech er en av de fire nordmennene som er bekreftet drept etter terrorangrepet i Algerie.

— Jeg fikk raskt melding om angrepet og ble svært redd for kollegene mine. Mange av dem som døde, kjente jeg godt, sier Hafzi til NTB. Han håper produksjonen kan starte igjen så fort som mulig.

Minst fire nordmenn og et 30-talls andre utenlandske statsborgere ble drept etter at væpnede islamister 16. januar stormet gassanlegget som Statoil er med på å drive. Fortsatt er norske Victor Sneberg (56) fra Sandnes savnet etter gisselaksjonen.

Gassanlegget i In Amenas er det største i sitt slag i Algerie. Driften ved anlegget har vært stengt helt siden terroraksjonen begynte.

— Det er ingen produksjon som foregår her nå. Vi undersøker nå om alt det tekniske er i orden slik at vi kan starte opp anlegget igjen, sier joint venture manager Chikhi Kameleddine til Aftenposten.no.

Les også: