24. juli 2012, Vippetangen, Oslo: Det kinesiskproduserte, algeriske marineskipet «La Soumman», som brukes til å trene opp offiserer og kadetter, er i Norge for at mannskapet skal lære.

For Algerie var det særlig interessant å se hvordan det norske forsvaret beskytter oljeplattformer og gassanlegg.

- Svært uvanlig

«Svært uvanlig». «Historisk». Slik beskrev Forsvaret selv det tre dager lange besøket på sine hjemmesider.

Under besøket møttes norske og algeriske militære ledere til samtaler.

Fra norske side deltok fungerende sjef for Forsvarsstaben, generalmajor Espen Amundsen, sammen med en kommandør fra Forsvarets logistikkorganisasjon, i tillegg til ambassadørene fra begge land.

- Algerie er et viktig land for flere norske selskaper, sa Norges ambassadør til Algerie, Arild Øyen, etter besøket.

- Vi jobber med en revidering av vårt sjøforsvar, og bygger opp våre kapasiteter, sa oberst Lahmel Rashid, som ledet det algeriske Norges-toktet.

De algerisk-norske militære samtalene på Vippetangen er bare ett av en rekke eksempler på tettere forbindelser mellom Norge og Algerie — også militært - i kjølvannet av Statoils milliardsatsing i landet.

I 2011 eksporterte Norge for første gang militært utstyr til landet:

Kongsberg Defence har levert opplæring og support i forbindelse med produksjon av militært kommunikasjons- og våpenkontrollutstyr.

Norge har også bidratt med design av fundament for kanoner.

- Vi hadde en eksport på opplæring og support på 2 millioner i 2011. Det var vår leveranse via Ericsson, som var systemleverandør på kommunikasjonsutstyr til Algerie. Dette var et lite oppdrag, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Defence.

- Oppsiktsvekkende

Tidligere har Utenriksdepartementet satt foten ned for salg av militært utstyr til Algerie. I både 2004, 2007 og 2008 avslo UD søknader fra norsk forsvarsindustri om å eksportere forsvarsmateriell til Algerie:

- Da er det oppsiktsvekkende at Norge samtidig åpner for andre former for militært samarbeid, sier daglig leder for Forum for utvikling og miljø, Andrew Preston.

Han mener det er på tide at Norge slutter å ruste opp autoritære regimer:

- Vi antar at norske myndigheter har ansett det som problematisk å eksportere militært utstyr til et land som ikke overholder internasjonale menneskerettigheter og prinsipper for demokratisk styresett. I våre øyne går dette ut på samme sak.

Flyttet ambassaden

Stoltenberg-regjeringen har lagt stor vekt på å støtte norsk næringsliv i kampen om algeriske kontrakter, i hard konkurranse med franskmenn, italienere, nederlendere, amerikanere, kinesere og russere.

Tidligere har det kommet frem at Regjeringen flyttet den norske ambassaden fra Tunis til Alger etter sterkt press fra Statoil.

- Algerisk initiativ

Forsvarsdepartementet understreker at man ikke har noe institusjonalisert samarbeid med Algerie, og betegner møtet i sommer som ad hoc.

- Dette var et besøk som Algerie tok initiativ til. De hadde vært i New York og skulle videre til Frankrike, og ønsket å komme til Norge, sier pressetalsmann for Forsvarssjefen, major Christian Øverli.

- Det er normalt å invitere til samtaler, men vi hadde ikke formelle stabssamtaler, sier Øverli.

Algerie ligger helt nede på 105. plass over korrupsjonsindeksen til Transparency International.