Fagorganisasjonen Industri Energi representerer 59.000 ansatte i blant annet Statoil, Hydro og Yara.

I et brev til statsminister Jens Stoltenberg fremmet de nylig krav om at en uavhengig kommisjon gransker angrepet mot gassanlegget i In Aménas i Algerie.

President Marianne Harg i fagorganisasjonen Tekna, som har 4000 Statoil-ansatte blant sine medlemmer, slutter ikke opp om dette.

— Jeg har stor tillit til at Statoils interne granskning gjøres ordentlig, sier hun.

- Oppleves som urimelig

— Det er betenkelig at de andre fagorganisasjonene så raskt inntar barrikadene, mener Harg.

Hun understreker at det ikke bør være noe mål å finne andre syndebukker bak angrepet enn terroristene, men at alle involverte likevel må ta lærdom av det som har skjedd.

- Det er ikke slik at det er risikofritt å arbeide i et stort, internasjonalt selskap i et land som Algerie. Det har jeg inntrykk av at våre medlemmer er klar over, og ingen presses av selskapet til å jobbe under forhold hvor de føler seg utrygge.

Kravet om en uavhengig granskning tror hun er resultat av en forhastet beslutning.

— For meg oppleves det som et urimelig krav. Jeg tror våre medlemmer synes at offentlige penger kan brukes bedre enn dette. Diskusjonen om videre granskning bør heller tas etter at Statoil har gjort ferdig sin interne granskning, sier Harg.

Erna Solberg: - Unødvendig

Også Høyre-leder Erna Solberg mener at en uavhengig granskning av angrepet er unødvendig.

- Granskningsinstitusjonen passer ikke til denne type saker. Angrepet skjedde i et annet land, vi vet hvem som sto bak og både Regjeringen og Statoil har varslet at de vil ta for seg hendelsesforløpet, sier Solberg til Aftenposten.

— Det vi derimot trenger er at Statoil og Regjeringen går grundig gjennom det som har skjedd og kommer til Stortinget med en redegjørelse, sier Solberg.

Støttes av SAFE

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi, viser til Gjørv-kommisjonens granskning av terroren 22. juli som en modell for den granskningen de ønsker av In Aménas-angrepet.

Han får støtte av Hilde-Marit Rysst, leder for Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren (SAFE). Fagforeningen representerer rundt 5000 Statoil-ansatte.

— Vi er helt på linje. Her må det en uavhengig granskning til, sier Rysst.

Frps Morten Høglund advarer imidlertid mot å sammenligne Algerie-situasjonen med bakgrunnen og behovet for at 22. juli-kommisjonen ble nedsatt.

- Det er svært forståelig at man ønsker å gå gjennom hendelsesforløpet og få svar på hva som skjedde i Algerie, sier Høglund.

— Men jeg ville ikke dratt sammenligningen mellom dét og bakgrunnen for 22. juli-kommisjonen for langt. Det er store forskjeller mellom disse to hendelsene, fastslår han.

Invitert til møte

Næringsminister Trond

for norsk næringsliv i utlandet, og har invitert fagforeningene og andre relevante aktører til et møte om det videre sikringsarbeidet.

I går ville utenriksminister Espen Barth Eide ikke garantere at det blir nedsatt en uavhengig granskningskommisjon.

— Statoil ønsker å ha sin gjennomgang, noe som er viktig. Men aller viktigst er det at Algerie har en grundig gjennomgang ettersom dette skjedde på deres ansvarsområde, sier Barth Eide.

Statsminister Jens Stoltenberg har varslet at det skal gjennomføres en norsk evaluering av hendelsene, men det er foreløpig uklart hvordan denne vil bli lagt opp.