I et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever Industri Energi at en uavhengig evaluering må skje etter modell av 22. juli-kommisjonen, og at vurderinger og anbefalinger blir gitt i en egen stortingsmelding.

I brevet, der forbundsleder Leif Sande også ber om et snarlig møte med Stoltenberg, skriver de at det er åpenbart at sikkerheten ikke har vært god nok.

« Hva som gikk galt vet vi ikke, og vi trenger en grundig og uavhengig gjennomgang av hvordan dette kunne skje, om beredskapen og regelverket for å beskytte ansatte er godt nok» , skriver Sande i brevet som ble sendt tirsdag.

Les brevet her.

Krever svar

De ansattes representanter krever også at en kommisjon ser nærmere på hvordan norske myndigheter forholder seg til sikkerhets— og trusselvurderinger, og at en evaluering vil avdekke:

  • Hvordan norske myndigheter foretar vurderinger av sikkerhet og trusselbildet internasjonalt for norske ansatte i utlandet, spesielt i risikoområder.

  • Hvordan trusselbildet kommuniseres mellom myndighetene og de ulike norske selskapene som opererer i utlandet.

  • Hvilken ansvarsfordeling som gjøres før norske selskaper etablerer seg i utsatte områder.

  • Hvordan tilbaketrekking vurderes når trusselbildet øker.

Industri Energi har nesten 60.000 medlemmer, og organiserer brorparten av de ansatte i mange norske konsern med virksomhet i utlandet, som Statoil, Hydro, Jotun, Seadrill, Yara og Odfjell. I alle disse selskapene blir norske ansatte sendt utenlands.

- Vi forutsetter at alle myndigheter og selskaper som er involvert vil granske seg selv. Men en uavhengig kommisjon vil sikre at vi på en mer tillitvekkende måte får vite hva som har skjedd og trekke lærdom av dette, sier Sande.

Industri Energi skriver i brevet til Stoltenberg at de mener kommisjonen bør få ressurser og personell til å foreta en grundig og helhetlig gjennomgang av sikkerhetsvurderinger, beredskap og beskyttelse av sivilt ansatte ved anlegg i utlandet og i Norge.

- De må ha tilgang til alle relevante opplysninger, sier Sande.

Alle opplysninger

Ifølge Industri Energi må kommisjonen kunne innhente opplysninger fra alle relevante kilder og at den også må ta imot synspunkter fra:

  • Alle pårørende som ønsker det

  • Fra andre personer som er direkte berørt av terrorhendelsen

  • Fra personer med erfaring fra relevante oppdrag andre steder

  • Og de ansattes organisasjoner

I tillegg krever Industri Energi at statsministeren må sikre en gjennomgang med anbefalinger av hvordan kartlegging, vurdering og tiltak knyttet til sikkerhet, beredskap og beskyttelse av utstasjonerte ansatte foregår.

Forbundet mener gjennomgangen bør ta utgangspunkt i det som skjedde i In Aménas, men må også gi svar og anbefalinger som kan overføres til alle situasjoner hvor arbeidsgivere sender ansatte på oppdrag utenlands, og viser til at man lærte mye av Alexander Kielland-ulykken i 1980.«Den samme læringseffekten må vi få ut av denne tragiske hendelsen», skriver de i brevet.

- Norske myndigheter har et ansvar for å pålegge arbeidsgivere å sørge for at deres arbeidstagere har en trygg nok arbeidsplass, sier Sande.

Innsatsen

I brevet kommer det frem at forbundet mener kommisjonen som nedsettes må være uavhengig av Regjeringen og Statsministerens kontor, men at kommisjonen må avgi sin rapport til statsministeren.

«Vi skylder ofrene ved anlegget i In Aménas og deres pårørende, samt andre som kan komme i lignende situasjoner, å trekke grundig lærdom og treffe mottiltak for at slikt ikke skal skje igjen», skriver Sande i brevet.

- Jeg forventer at en slik kommisjon blir nedsatt og tror det kommer til å skje, sier forbundslederen.

UD vil ikke love uavhengig kommisjon

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det blir feil å sammenligne terroraksjonen i In Aménas med 22. juli og Alexander Kielland-ulykken.

Barth Eide minner om at terroraksjonen skjedde på algerisk jord, og mener derfor det er Algeries myndigheter som har hovedansvaret både for sikkerheten og for oppfølgingen i etterkant.

- Statsministeren varslet i sin redegjørelse at vi skal ha en helhetlig, norsk evaluering. Statoil ønsker å ha sin gjennomgang, noe som er viktig. Men aller viktigst er det at Algerie har en grundig gjennomgang ettersom dette skjedde på deres ansvarsområde, sier Barth Eide. - Hvordan vil den norske evalueringen bli lagt opp?

- Det har vi ikke landet på. Det blir en omfattende gjennomgang, i tråd med god praksis.

- Men du kan ikke love at det blir satt ned en uavhengig granskningskommisjon?

- Det sier jeg hverken ja eller nei til nå. Men man kan ikke bruke 22. juli, Alexander Kielland-ulykken eller flyulykker i Norge som sammenlignbare eksempler. Det er veldig viktig å huske på at i Algerie er det algeriske myndigheter som har ansvaret for sikkerheten, mens terrorhandlinger i Norge er norske myndigheters ansvar.

Utenriksministeren sier han vil takke ja til forespørselen fra Industri Energi om et møte.

Statoil: Opptatt av å lære

- Vi er svært opptatt av å lære av den terroraksjonen vi har vært gjennom, sier Jannik Lindbæk jr., informasjonsdirektør i Statoil.

- Dette brevet fra Industri Energi ser ut til å samsvare med viktige tiltak statsministeren varslet i Stortinget. Brevet kan slik være et bidrag til den gjennomgangen, de vurderinger og tiltak Regjeringen legger opp til, sier Lindbæk.

- Vi vil for vår del gjennomføre en grundig gjennomgang av alle relevante forhold, slik at vi får klarhet, kan analysere det vi har vært gjennom og lære hvordan vi kan styrke sikkerheten. Vi ønsker også at vårt arbeid skal bidra til åpen deling av alle relevante funn og erfaringer, slik at det kan styrke også andre aktører som opererer internasjonalt, sier informasjonsdirektøren.