Roy Kjøstvedt hos Beckmann med et lite utvalg av skolesekkene bedriften markedsfører. Foto: Arkiv/Kjartan Bjelland

Det tetter seg til i kampen om å bli Årets Sørlandsbedrift 2015. Fra søndag klokka 08 til tirsdag klokka 08 avholdes første semifinale, som går mellom rognkjeksprodusenten Norsk Oppdrettsservice fra Flekkefjord og skolesekkprodusenten Beckmann fra Narviga i Stiftsstaden Christianssand. Hvem av dem går videre til selveste finalen, mon tro?

Begge vant klart i sine respektive kvartfinaler. Norsk Oppdrettsservice fikk 73 prosent av stemmene da Smaken av Grimstad fra — eh, Grimstad - var motstander, mens Beckmann kapret 61 prosent i kampen mot gode, gamle Glencore Nikkelverk.

Mobilisering?

Man kan imidlertid konstatere at tallet på avgitte stemmer var langt lavere i de to første kvartfinalene enn i de to siste, som ble vunnet av henholdsvis Norgesenergi og Blivakker.no. Dermed er det mulig å spekulere i at neste semifinale, som da blir mellom Norgesenergi og Blivakker.no, kan komme til å bli det avgjørende oppgjøret i denne vennskapelige tevlingen. Dersom da ikke Norsk Oppdrettsservice eller Beckmann mobiliserer langt flere stemmer enn de gjorde i hver sin kvartfinale, og mobiliserer minst like mye på nytt i den finalen som venter på en av dem ...

En smule repetisjon om de to semifinalistene kan ellers være på sin plass:

Rognkjeks, laksens venn

Norsk Oppdrettsservice er pioner på produksjon av rognkjeks som benyttes til å spise plagsomme lus av oppdrettslaks, der de svømmer rundt i mærene. Vi snakker om en vekstbedrift; på to år er omsetningen mer enn tidoblet og overskuddet har gått til værs.

— Rognkjeks kan helt eller delvis fjerne behovet for bruk av kjemikalier i oppdrettsanlegg, og dermed gjøre lakseproduksjon mer bærekraftig. Etter at vi fikk dokumentert effekten, har salget skutt i været, fortalte daglig leder Andreas Lindhom i Norsk Oppdrettsservice til Fædrelandsvennen forut for kvartfinalen.

— Vi trengte noen år på å utvikle de beste produksjonsmetodene. Med unntak av et anlegg som produserte rognkjeks til bruk for kaviar, tror jeg vi var først i landet med dette, opplyste han også.

I fjor kjøpte Lerøy Seafood Group seg inn i selskapet, og har nå en eierandel på 34 prosent.

Beckmann, skolebarnas venn

— Beckmann skal lage de beste skolesekkene i verden. Siden vi satte oss det målet, har vi omtrent doblet både omsetning og resultat, fortalte daglig leder Roy Kjøstvedt hos Beckmann før deres kvartfinale.

Den snart 70 år gamle familiebedriften er Norges største leverandør i sitt marked. Hvert år selges omlag 200.000 skolesekker, og tre av fire førsteklassinger velger Beckmann-sekker, berettet Kjøstvedt også. Pluss at Beckmann har sekker for hele skoleløpet, fra barnehage til høyskole og universitet.

Design og annen produktutvikling foregår her hjemme, mens sekkene produseres i Kina.