STAVANGER: Aktor Hulda Olsen Karlsdottir vil i tillegg at den fallerte forretningsmannens høyre hånd, Morten A. Berg skal ha fengselsstraff på 6,5 år.

For den kvinnelige regnskapsmedarbeideren på 41 år som er tiltalt for medvirkning til underslag av 10 millioner kroner, men som aktoratet seinere har pekt ut som «hovedmannen» for dette tiltalepunktet, og prosedert på underslag, har aktor lagt ned påstand om ett år og seks måneder i fengsel.

Aktoratet mener at det foreligger formildende omstendigheter for kvinnens handlinger. Det var ikke kvinnen som initierte overføringene, men trykket bare på knappen, sa medaktor i retten. Hun har også erkjent de faktiske forhold. Det «normale» ut fra rettspraksis er at det forhold kvinnen er tiltalt for vil ha en straff mellom tre og fire år.

Det var medaktor Per Eirik Vigmostad-Olsen som leste opp påstandene om straffeutmåling i retten.

Johannes Lunde og Morten A. Berg er tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet.

Følg Aftenbladets livedekning av Lunde-rettssaken onsdag her (artikkelen fortsetter under live-vinduet):

— De gjør bare jobben sin

Aftenbladet ønsket en kommentar fra Johannes Lunde like etter at aktor hadde lagt ned påstand om straff.

- Synes du straffen er streng?

— Var det strengt? De gjør bare jobben sin, svarte Johannes Lunde til Aftenbladet og Rogalands Avis.

Johannes Lunde fortrakk ikke en mine da medaktor leste opp påstanden om fengselsstraff i 7 år.

Aktor vil at både Johannes Lunde og Morten A. Berg skal fradømmes retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet i 5 år, såkalt konkurskarantene. Dette innebærer også at de ikke kan være daglig leder, inneha annen ledende stilling eller sitte i noe selskaps styre.

Dette er de tiltalt for:

  • Grov økonomisk utroskap på 77 millioner kroner mot Vendere Eiendom. Denne posten gjelder bare Johannes Lunde. Aktor mener Johannes Lunde har begått grov økonomisk utroskap mot Vendere Eiendom, og at han handlet mot selskapets interesser. I løpet av 7 måneder i 2010 overførte han til sammen 77 millioner kroner fra selskapet. - Påtalemyndigheten har ført bevis for dette, og overføringene er helt uten grunnlag, sier aktor.

  • Grov økonomisk utroskap på 28,5 millioner kroner mot Nye Dolviken Brygge. Denne posten gjelder også for Morten A. Berg.

  • Grov økonomisk utroskap på 25 millioner kroner mot Måsen Eiendom. Denne posten gjelder også Morten A. Berg.

  • Johannes Lunde er også tiltalt for underslag av 9,4 millioner kroner fra tre selskap i strid med selskapenes interesser, og han er ifølge tiltalen hovedmannen bak millionoverføringene. Den kvinnelige regnskapsmedarbeideren var opprinnelig tiltalt for å ha medvirket til underslag av disse millionene.

Kvinnen ble "hovedmannen": Men tirsdag prosederte medaktor, politiadvokat Per Eirik Vigmostad-Olsen svært overraskende på at kvinnen er den hovedtiltalte på dette tiltalepunktet, og at Johannes Lunde bare er medvirker til pengeoverføringene fra de tre selskapene Det Stavangerske Kaffeselskap, TFSM Solberg Eiendom og Alfred Solberg.

Aktor Hulda Olsen Karlsdottir bekrefter overfor Aftenbladet at påtalemyndigheten har prosedert annerledes enn det som ville vært naturlig etter tiltalen, men understreker at kvinnen i lovens forstand må være å ansees som "hovedmannen" når det gjelder dette tiltalepunktet, mens Lunde er medvirker.

— Den kvinnelige regnskapsmedarbeideren har hatt en liten, men ikke helt ubetydelig rolle. Men hun var en nødvendig brikke i Lundes illegale virksomhet, sa aktor ved starten av sin prosedyre. Begge er tiltalt for grovt underslag, som har en øvre strafferamme på 6 år.

Krav om erstatning

Aktor mener Lunde skal betale erstatning til de tre selskapene, Det Stavangerske Kaffeselskap, TFSM Solberg Eiendom og Alfred Solberg på til sammen 5,9 millioner kroner. Den tiltalte kvinnen mener hun skal betale 3, 65 millioner kroner til TFSM Solberg Eiendom og Alfred Solberg, og ingen ting til kaffeselskapet.