STAVANGER: — Beløpet ble ikke bokført av Johs. Lunde Økonomipartner, sa Morten A. Berg (61) som forklarte seg på tredje dag i Stavanger tingrett onsdag.

Det skriver aftenbladet.no, som dekker rettssaken.

Berg er blant annet tiltalt for å ha bidratt til at 25 millioner kroner ble overført fra Måsen Eiendom til Lunde Gruppen. Måsen Eiendom skal ikke ha fått noen motytelse for beløpet.

Han er en av tre tiltalte i Lunde-saken, og er tiltalt for grov utroskap og heleri av 114 millioner kroner.

Står bak Lunde-strukturen

Berg var forretningskollega til hovedtiltalte Johannes Lunde (45) og arkitekten bak selskapsstrukturen i Lunde-imperiet. Her var over 120 selskaper før kollapsen på nyåret 2011 med en samlet anslått gjeld på 1,8 milliarder kroner.

62 selskaper er gått til skifteretten.

Aktor Hulda Olsen Karlsdottir stilte flere spørsmål til Berg om punkter i hans forklaring. Hun ville ha svar på pengeoverføringer knyttet til Nye Dolviken Brygge, et datterselskap i Vendere Eiendom. Økokrim mener et lån i SR-Bank på 28,5 millioner kroner ble brukt til å refinansiere eldre lån som Nye Dolviken Brygge hadde i samme bank for å innfri et overtrekk i et annet Lunde-kontrollert selskap.

Skulle nedkvittere selgerkreditt

Berg viste til bokføringen, og hvordan pengene ble utbetalt. Lånet ble utbetalt i to omganger.

— Man har ikke fullført regnskapsføringen i 2009 for den første delen, så dette skjer i 2010. Når mellomværende var i Venderes favør var det ikke noen grunn til å øke dette, sa Berg.

- Måsen Eiendom fikk ytterligere gjeld til Vendere Eiendom på dette tidspunktet, og fordringen ble uoppgjort i forhold til Nye Dolviken Brygge. Var ikke denne også uoppgjort ved konkursen av Måsen Eiendom, spurte aktor.

— Jo, det er korrekt, svarte Berg.

- Nye Dolviken Brygge skyldte morselskapet 52 millioner kroner. Så kommer de 28,5 millionene i tillegg. Vendere Eiendom ble altså påført en gjeld, spurte aktor.

- Det var min klare forutsetning at beløpet skulle brukes til å nedkvittere selgerkreditten. Men beløpet ble ikke bokført av Johs. Lunde Økonomipartner. Det kan jeg ikke hefte for. Det er beklagelig, men det er ikke mitt ansvar at dette ikke ble bokført, sa Berg.

Strid om 25 millioner kroner

Berg er også tiltalt for, som styreleder i Måsen Eiendom (tidligere Gamle Johs Lunde Eiendom) å ha bidratt til at 25 millioner kroner ble overført fra Måsen Eiendom til Lunde Gruppen. Måsen Eiendom skal ikke ha fått noen motytelse for beløpet eller noen sikkerhet for det kravet Måsen Eiendom da fikk mot Lunde Gruppen.

Pengene skulle brukes til å betale Lunde Gruppens kassakreditt i Handelsbanken. Johannes Lunde er også tiltalt for dette. Han var daglig leder i Måsen eiendom. Overføringen skal ha skjedd 13. november 2009. ## - Ikke store pengeutfordringer i 2009

- Hvordan var Lunde Gruppens økonomi i november 2009, spurte aktor.

Berg svarte at det pengemessig ikke var noen store utfordringer på det tidspunktet.

- Du sier du ikke har noe kontroll over det som bokføres i Johs. Lunde Økonomipartner. Hvordan kan du da korrigere feil i regnskapet på kort tid, spurte medaktor Per Eirik Vigmostad- Olsen.

— Jeg har god hukommelse, svarte Berg.

Får ikke regnestykket til å stemme

Vigmostad- Olsen hadde spørsmål knyttet til tiltaleposten der Berg er tiltalt for åtte uriktige transaksjoner som skal være gjort i ettertid. Dette skal ha skjedd 18. og 19. oktober 2010. Disse skulle gi dekning for overføringer på 61 millioner kroner fra Vendere Eiendom til Måsen Eiendom. Vendere hadde Orkla og Finansgruppen som medeiere, mens Måsen Eiendom var kontrollert av Johannes Lunde.

Vigmostad-Olsen vil ha svar på 8 millioner kroner som er gjeld til Johs Lunde Fritid i Båly Panorama.

Nå sier Berg at de 8 millionene ikke skal være med.

Berg forklarer at dette vil han komme tilbake til. Men han sier at dette ikke er bokført i Båly Panorama før året etter, i 2010. Vigmostad-Olsen sier at Berg i politiavhør i september 2011 forklarte at de åtte millionene skulle være med. Det skal ifølge Berg ha vært del av et krav på til sammen 32,7 millioner som det Lunde-kontrollerte selskapet Måsen Eiendom skal ha hatt mot Vendere Eiendom.

Berg bruker mange ord og lange setninger på å svare på spørsmål fra aktoratet.

Medaktor Per Eirik Vigmostad- Olsen virket ikke fornøyd med svarene han fikk fra Berg siden han ikke får regnestykket til å gå opp. Dette gjelder overføringer og bokførte krav som Lunde Gruppen skal ha hatt i et datterselskap i Vendere Eiendom. Dette er knyttet til en overføring sommeren 2010, og som Berg skal ha opprettet et bilag for i oktober 2010. ## - Hadde oversikten

- Hadde du oversikten over likviditeten i Lunde gruppen, spurte medaktor.

— Ja, svarte Berg.

- Til enhver tid, spurte medaktor.

— Ja, mer eller mindre, svarte Berg.

Likviditet er det samme som betalingsevne. Her man god likviditet, har man evne til å møte sine kortsiktige forpliktelser og har penger å betale med når regningene forfaller.

Ifølge tiltalen fikk Handelsbanken pant i alle aksjene som Måsen Eiendom eide i Vendere Eiendom. Pantedokumentet var undertegnet av Berg og Lunde.

- Du har bakgrunn fra bank, hvordan kunne du undertegne panteerklæringen, undrer aktor Hulda Olsen Karlsdottir.

Avviser at pantsatte aksjer var pantsatt

— Det falt meg ikke inn at banken ville påberope seg dette som sikkerhet, svarte Berg, som også mener at dette ikke var en pantsettelse.

Hovedtiltalte Johannes Lunde sa i sin forklaring i forrige uke at dette ikke var en pantsettelse, men en beslagleggelse.

Aktor viser til at pantet var innført i aksjeboken.

Berg sa at pantets primære sikkerhet var pant i Måsen Eiendom og antakelig ikke pantet i Vendere-aksjene.