STAVANGER: Lunde er tiltalt for grov utroskap og underslag av 140 millioner kroner.

De første tre dagene av rettssaken har Lunde begrenset seg til å kommentere været og love at sannheten skulle komme for en dag når han torsdag skulle gi sin versjon i Stavanger tingrett.

Her kan du lese Aftenbladets livedekning fra retten torsdag (artikkelen fortsetter under livedekningen):

I vitneboksen fleipet han både med både dommer og påtalemyndighet. Men innimellom sprakk fasaden:

– Det var aldri meningen å skade eller stjele noe underveis i dette systemet. Det er derfor jeg ikke mener jeg gjorde noe ulovlig i en vinnende hensikt, sa han etter en lengre utlegning og slo i bordet.

Prøvde å redde dem

Lundes nære medarbeider Morten A. Berg er tiltalt for grov utroskap og heleri av 114 millioner kroner. Påtalemyndigheten mener de to er ansvarlige for transaksjoner som var ulovlige og fant sted fra januar 2009 fram til nettverket av Lunde-selskaper kollapset. Lundes advokat Bjørn Kvernberg hevder at overføringene ikke var ulovlige og at Lunde ikke kan lastes for overføringer som ikke ble gjort av ham personlig. Dette fulgte Lunde opp i sin forklaring. Han mener at han ikke tappet selskaper i egen vinnings hensikt, men tvert imot hentet ut midler han hadde til gode etter først å ha hjulpet selskapene.

Lunde forklarte at han hadde for vane å gå inn når selskaper slet, overbevise banken om at de kunne reddes, kausjonere for lån og redde dem.

– Dette gjorde jeg selvsagt ikke gratis, sier Lunde.

Det eneste han beklaget, var at han ikke hadde fakturert denne typen hjelp.

Syndebukk

Lunde ga en generell redegjørelse for hvordan ting foregikk innenfor det kriserammede konsernet, der 62 selskaper ble slått konkurs fra januar og utover i 2011: Man flyttet de pengene som fantes rundt for å betale regninger der det var mest prekært.

– Finanskrisen i 2008 ble veldig tøff for oss, sa Lunde før han forklarte at han og Berg etter hvert ble klar over hvordan ledelsen i underselskapene skal ha overskredet budsjetter og rotet med tall.

– I etterkant viser det seg at det var overskridelser i millionklassen, og hvem måtte rydde opp: De to som sitter her med kanonene rettet mot seg, sa Lunde oppgitt med henvisning til seg og Berg.

– Jeg føler det er litt galt, det var ti ledere med ledende stillinger i dette konsernet. Det var langt fra bare meg og Morten som var ledere her.

Til tross for at han tidligere har sagt han ikke vil skyve skylden over på andre, navngir Lunde en rekke personer han mener ikke har gjort jobben sin.

Ville skjult det

Lundes versjon i retten går ut på at han og Berg er de som jobbet hardest for å redde selskapene, mens styremedlemmer ble grundig informert, men ikke satte seg skikkelig inn i detaljene. Han påpeker at mange av de involverte i ettertid jobber hardt for å skjule egen skyld.

Som bevis for egen uskyld påpeker han at om han hadde noe å skjule, så hadde han ikke bokført alt og informert alle om hva som foregikk. Han trekker også fram at han svært lenge hadde banker i ryggen, nettopp fordi han spilte med åpne kort.

Berg forklarer seg neste uke. Også en kvinnelig ansatt i Lunde-konsernet er tiltalt, for medvirkning til underslag av 10 millioner kroner. Hennes forsvarer Atle Helljesen sa torsdag at hans klient bare har gjort som hun fikk beskjed og kalte de ulovlig overføringene hun foretok for «noen tastetrykk».