STAVANGER: — Jeg ser frem til å forklare meg, sier Johannes Lunde til Aftenbladet.

— Sannheten liker vi uansett, og nå kommer sannheten frem. Sånn er det i retten, sier Lunde, som ikke ønsker å si noe nærmere om forklaringen han vil gi.

Følg rettssaken torsdag direkte her (artikkelen fortsetter under livedekningen):

Over 100 millioner

I tre dager har han sittet i rettssal 14 i Stavanger tingrett sammen med sine to medtiltalte. Den ene er Morten A. Berg, som arbeidet som konsulent for Lunde Gruppen frem til konkursen i 2011. De er begge tiltalt for grovt utroskap. Lunde er også tiltalt for underslag, mens Berg er tiltalt for heleri.

Økokrim mener at Lunde har begått økonomisk kriminalitet for 140 millioner kroner, Berg for 114 millioner.

Den tredje tiltalte er en 41 år gammel kvinne, som er tiltalt for å ha medvirket til underslag. Hun jobbet i Johs Lunde Økonomipartner, som skal ha tappet tre selskaper for nær 10 millioner kroner.

— Pyntet av Økokrim

Onsdag tilbakeviste advokat Bjørn Kverneberg, Lundes forsvarer, alle anklagene som var rettet mot Lunde i tiltalen.

— Utgangspunktet for mine bemerkninger til aktoratets innledningsforedrag, er at Johannes Lunde har erklært seg ikke skyldig etter tiltalen, sa Kvernberg.

Kvernberg brukte mye energi på å plukke fra hverandre anklagene fra Økokrim, og stilte spørsmål ved bevisføringen fra aktoratet.

— Regnskapskontoen er pyntet på av Økokrim, hevdet Kvernberg.

- Lovlige overføringer

Forsvareren pekte på at selskapet Måsen Eiendom, som er sentral i tiltalen om grov utroskap, var eid med 73 prosent av Lunde Gruppen i den aktuelle perioden.

— Dette betyr at Måsen Eiendom er et datterselskap i Lunde Gruppen, og Lunde hadde derfor rett til konsernoverføringer, sa Kvernberg.

Aktoratet på sin side mener at disse overføringene var i strid med selskapets interesser, og at Johannes Lunde ikke kunne overføre disse beløpene uten å bryte loven.

— På dette tidspunkt var selskapet solvent, sa forsvareren.

Når et selskap er solvent, er det i stand til å innfri sine økonomiske forpliktelser og gjøre opp gjelden sin.

— Én kasse

Kvernberg illustrerte pengeoverføringene innenfor konsernet Lunde Gruppen som det som skjer i en hvilken som helst annen butikk.

— I en kasse med flere rom der det ligger penger, er det her full anledning til å flytte pengene mellom de ulike rommene, fremholdt forsvareren.

I perioden fra januar til og med juni 2010, da Johannes Lunde var daglig leder i Vendere Eiendom, fikk han ifølge tiltalen overført 77 millioner kroner fra dette selskapet til Måsen Eiendom og Lunde Gruppen. Orkla Eiendom og Finansgruppen Eiendom kjøpte seg i 2009 inn med en 50 prosents eierandel i Vendere.

- Ikke direkte involvert

Kvernberg understreket at Johannes Lunde personlig ikke hadde gjort noen av overføringene og at han derfor ikke var direkte involvert.

Johannes Lunde kommenterte at dette var noe han ville utdype dette i sin forklaring torsdag.

- Ingen champagne på Berg

Advokat Arild Dommersnes, som forsvarer Morten A. Berg, brukte hele ettermiddagen onsdag til å tilbakevise anklagene mot sin klient. Berg kjenner seg heller ikke skyldig i noen av tiltalepostene mot ham.

Dommersnes poengterte at Berg var hyret inn som konsulent for Lunde Gruppen.

— Berg var aldri med da champagnen skulle sprettes, men når det kom lån fra banken, var det han som måtte håndtere det, sa forsvareren om Bergs rolle da Orkla og Finansgruppen i 2009 kom inn på eiersiden i Vendere Eiendom. Vendere hadde frem til da hadde vært eid av Johannes Lunde og en mindre andel eid av investoren Kjell Haugland fra Hordaland.

Kreditten på 77 millioner

Sentralt i saken står en kreditt som Orkla og Finansgruppen ga til det Lunde-kontrollerte eiendomsselskapet Måsen. Ifølge tiltalen skal 77 millioner av denne selgerkreditten ha blitt tappet ulovlig.

Da det begynte å røyne på i 2010, ble kreditten brukt til å overføre pengene videre oppover til Måsen og videre til morselskapet Lunde Gruppen og så utover i konsernet der det var behov for penger.

— Berg mente det var penger igjen på selgerkreditten, og han mener det nå, sa Dommersnes.

- Ingen krystallkuler

Han pekte også på at Berg ikke kunne lastes for den økonomiske nedturen ulike deler av i Lunde-konsernet.

— Berg hadde jo ingen krystallkuler for å se hvordan det gikk innad i Lunde Gruppen, sa Dommersnes, som mente at Berg ikke på noen måte hadde foretatt seg noe ulovlig.

— Pågripelsen i september 2011 kom svært overraskende på ham, sa Arild Dommersnes.

Da var Lunde, Berg og den kvinnelige regnskapsmedarbeideren blitt siktet av Økokrim for økonomisk kriminalitet. Alle tre ble pågrepet, og politiet gjennomførte ransakinger og beslag på kontorer og i boliger.