Småbarnsforeldrene Katrine Bø (29) og Magnus Thorud (28) leier en leilighet i Holmenkollen, men er for tiden på flyttefot til sin første egenkjøpte leilighet på Lambertseter i Oslo.

Oslo-familien er lunken i mottagelsen av statsbudsjettet. Lettelsene i formuesskatten er noe familien bare kan håpe på å bli berørt av i fremtiden, sier de to.

— Jeg tenker at det sier noe om det landet vi lever i. Det virker som folk er veldig opptatt av formuesskatt, så det angår veldig mange, føler jeg. Likevel underbygger det bare vår mening om at vi har det veldig godt i Norge. Reduksjonen i formuesskatten gjelder jo ikke vår familie, så vi ser på det fra utsiden, sier hun.

Les også:

Lettelse spises opp av makspris

Endringer i inntektsskatten betyr mer for Bø og Thorud. Begge de to er utdannede førskolepedagoger, og jobber henholdsvis ved et pedagogisk fagsenter og i en privat barnehage. Thorud blir i november daglig leder for barnehagen, men lønnsøkningen blir ikke så stor at han må betale toppskatt.

Lettelsen i toppskatten får de dermed ingen glede av. Derimot får de lettelser på grunn av økt minstefradrag og lavere trygdeavgift.

Samlet for de to blir dette drøyt 1400 kroner neste år. Det blir omtrent en drøy hundrelapp i måneden. Men samtidig økes maksprisen for barnehagebetaling (se side 8). Hvis familiens barnehage følger dette, blir skattekuttet spist opp – og vel så det.

Jensen vil ha noe igjen

Finansminister Siv Jensen har lyttet til dem som betaler formuesskatten og foreslår å kutte den med 4,1 milliarder kroner neste år. Dette er halvparten av alle skattelettelsene.

Hun forventer at næringslivets eiere gir noe tilbake: mer nyskaping i bytte for lavere formuesskatt.

— Et samlet norsk næringsliv, uansett hvor de er lokalisert, uansett størrelse på bedriften, forteller oss at lettelser i formuesskatten er kanskje det viktigste enkelttiltak for dem for å kunne ta investeringer i ny virksomhet.

Hun kommer samtidig med en liten pekefinger til næringslivet.

— Da legger jeg til grunn at de mener alvor med det, og jeg håper at vi kommer til å se den utviklingen i årene som kommer, sier hun.

I budsjettet skriver hun at kuttene i formuesskatten "antas (...) å ha en positiv langsiktig virkning på økonomien. Departementet har imidlertid ikke grunnlag for å tallfeste virkningen".

— Det viktigste er at vi vet at dette har vekstfremmende effekt, sier Jensen.

Les også:

Store forskjeller

Spriket i lettelsene i formuesskatten er stort:

  • 28.300 personer med over 2 millioner kroner i brutto inntekt får 1 milliard kroner i lavere formuesskatt på deling. Det blir 36.100 kroner på hver.

  • En person med drøyt en halv million i inntekt tilsvarer lønnsgjennomsnittet og får rundt 700 kroner i lavere formuesskatt.

I alt vil 500.000 skattytere betale formuesskatt neste år. Det er 12 prosent av skattyterne.

Les også NHO— president Tore Ulsteins kronikk: