Nå viser det seg at selskapet har støtt på problemer med å få ansatt amerikanske piloter til basene i New York og Fort Lauderdale.

Lokal rekruttering er en av forutsetningene for å etablere baser i utlandet. Norwegian har hele tiden gjort det klart at amerikanske ansatte skal jobbe på amerikanske lønns— og arbeidsbetingelser.

Likevel har det oppstått problemer, og det er den amerikanske fagbevegelsen som står bak det som omtales som en kampanje mot det norske selskapet.

Strid med avtaler

Bakgrunnen er, slik Aftenposten har fortalt om tidligere, at amerikansk fagbevegelse advarer mot den forretningsmodellen Bjørn Kjos har lagt opp til ved å benytte kabinpersonale fra Thailand. Disse jobber på thailandske tariffer, som er mye lavere enn norske.Fagbevegelsen mener dette truer amerikanske arbeidsplasser, og mener dessuten at lønnspraksisen er i strid med reglene i luftfartsavtalen "Open skies" mellom USA og EU.

Ledet an

Det er det store amerikanske transportarbeiderforbund AFL-CIO (TTD) som har ledet an mot Norwegian.

I forbundet inngår blant annet Air Line Pilots Association (ALPA), som omfatter nesten 50.000 piloter ansatt i 32 ulike flyselskap i USA.

ALPA har bedt amerikanske myndigheter ta opp "tilfellet Norwegian" med sine europeiske kolleger.

Refser pilotene

Til det danske luftfartsmagasinet Check-in.dksier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik at selskapet så langt bare har ansatt piloter med europeiske sertifikater på de nye USA-basene.

— De amerikanske pilotenes fagforening burde heller bidra med å gjøre det lettere for oss å ansette amerikanske piloter til våre amerikanske baser. I øyeblikket har vi kun piloter med europeiske sertifikater, sier Skånvik til nettstedet.

Til Aftenposten sier hun at det skal gå greit å få bemannet basene i USA.

- Vi skulle veldig gjerne hattflere amerikanske piloter. Men det er som kjent ikke hva som står i passet som eravgjørende i luftfarten, men hva som står i sertifikatene, sier hun.

300 kabinansatte

Norwegian er i gang med en storstilt langdistanse-oppbygging, og satser hardt på USA-markedet. Dette har bl.a. resultert i flere nye direkteruter fra Oslo, til New York og Fort Lauderdale i Florida.

Til sommeren åpnes nye ruter, til Los Angeles, Oakland-San Fransisco og Orlando i Florida.

Basene i New York og Fort Lauderdale bliroperative i 2014, New York åpnes først og det skjer like over nyttår. Norwegian skal ha tilsammen rundt 300 amerikanske kabinansatte i 2014, og her er rekruttering og opplæring for lengsti gang, opplyser skånvik.