Med ni av ti fly som går i rute holder Oslo Lufthavn posisjonen som punktligst av de store flyplassene i Europa, viser oktober-statistikken fra det anerkjente amerikanske analyseselskapet Flighststats.com.

Oslo følges av Praha, København og Wien på de neste plassene.

Det er tredje måned på rad at Norges hovedflyplass troner helt på toppen av punktlighetslisten for flyplass-Europa.

Vinteren utfordrende

— Dette er veldig gode tall, og det er spesielt hyggelig ettersom vi er midt i en stor utbygging. At vi er mest punktlig for tredje måned på rad gir oss stor motivasjon nå som vinteren står for døren, sier sier medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, i en kommentar.

— Vinteren gir oss andre utfordringer enn vi har i sommer- og høstmånedene og selv om vi er godt forberedt på vinteren vet vi at det kan bli utfordrende. Vi har fått en brøyteflate som er vesentlig større enn den vi har hatt tidligere. Vi er godt forberedt på vinteren og på første snøfall, men ekstra spente i år, sier han.

Gode forberedelser

Flyplass-sjefen selv, Nic Nilsen, har gjort det klart at det slett ikke er noen tilfeldighet at OSL er på topp. Han har følgende oppskrift:

— Nøkkelen er gode forberedelser og god informasjon til alle parter som er med i utbyggingen. Det er viktig å ligge i forkant av alle prosesser hele tiden. Det har vi klart, her er det mange folk med høy kompetanse på store utbygginger som har gjort jobben sin, sier Nic Nilsen som etter 15 år som lufthavnsjef på Gardermoen har varslet at han går av.

Bygges ut

Store deler av flyplassområdet ligner et enormt krater og er stengt på grunn av anleggsarbeidene,. Mange passasjerer må busses til og fra flyene for å avvikle trafikken, og flyene må ofte ta store omveier for å komme til og fra de deler av terminalen som er åpne.Flyplassen skal bygges ut til å ta enda flere fly på det som nå er Skandinavias nest største flyplass, bak Kastrup men foran Arlanda. Avstanden opp til storebror i sør blir stadig kortere.

Punktlighetsambisjonene er klar:

— Vi skal høre til blant topp tre av Europas flyplasser. Vi skal ha en punktlighet på 85-90 prosent, sier Nilsen.