Skandinavias største kjøpesenter, Sandvika Storsenter, varsler at det er innstilt på å åpne for søndagshandel så snart det blir gitt endelig klarsignal for dette fra den påtroppende regjeringen:

— For Sandvika Storsenter tror jeg søndagsåpent vil være positivt. Fra Sverige ser vi at søndagen er den nest største handledagen i uken etter lørdagen. Jeg mener også å ha hørt at søndagen er største handledag for elektro og møbelbransjen hos våre naboer, sier senterleder Carl "Nico" Nicolai L. Vold til Aftenposten.

Han frykter derfor ikke, slik mange andre i bransjen gjør, at søndagsåpent bare vil fordele omsetningen over flere dager og ikke gi økt omsetning totalt sett for butikkene.

Butikkene avgjør

Han sier også at han vil ha en nærmere dialog med senterets butikker før søndagshandel blir endelig bestemt, og om alle butikkene skal forplikte seg til å holde åpent:— Dette er en avgjørelse som blir tatt i styret for Sandvika Storsenter. Styret er sammensatt av flere representanter fra butikkene og en person fra Olav Thon Gruppen (eier senteret, red.anm.). Det er altså en viktig dialog med våre leietakere som skal tas før en endelig avgjørelse om å holde åpent på søndager blir tatt, sier Vold.

Også de andre store sentrene kommer til å følge etter når klarsignalet blir gitt. Senterdirektør Hans Georg Helberg ved Alna Senter, landets største faghandelssenter, sier at han er mot søndagshandel, men at Alna neppe har annet valg enn å åpne på søndager når alle konkurrentene gjør det samme:

Mangler fagfolk

— Jeg tror vi vil se at det blir vanskelig å fylle spesielt faghandelen med kvalifiserte folk. Vi sliter allerede med å finne folk med god varekunnskap på lørdager, og det blir nok neppe enklere når vi får en dag til vi skal dekke opp, sier Helberg til Aftenposten.

Alna-senteret har en omsetning på nær 2 milliarder kroner og besøkes av rundt 5 millioner kunder i løpet av året.

Dagligvarehandelen har forlengst gjort det klart at den åpner på søndager straks det blir gitt en åpning for det. Ikke fordi de vil, men fordi de blir tvunget til det av konkurransemessige årsaker:

— Hos Coop-kjeden ligger planene ligger klare, sier Håkon Ødegård, næringspolitisk informasjonssjef.

Han sier Coop er mot økt åpningstid og tror heller ikke prisene vil øke, det vil den harde konkurransen sørge for.

— Vi ser i regjeringserklæringen at regjeringen vil samarbeide med partene i arbeidslivet om hvordan de ansatte kan bli omfattet av et godt lovverk når det gjelder arbeidstid og medbestemmelse. Vi vil gå inn i en dialog med regjeringen, sammen med våre partnere Virke og Handel og Kontor, om å finne ut hva dette faktisk betyr, sier Ødegård.

Sjefen for Rema 1000, Tom Kristiansen, er klar til å åpne alle butikkene på søndag:

— Vi har gode erfaringer fra Danmark, og vi kommer til å øke omsetningen vår i Norge også, sier Kristiansen.

KrF vil ikke

Også de andre store aktørene i dagligvarehandelen, blant dem markedslederen Norgesgruppen, har sagt at de vil åpne sine butikker på søndager når alle andre skal gjøre det:— Vi vil overlate til våre kjeder – Kiwi, Meny, Spar og Joker – hvordan de skal forholde seg, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt.

De to regjeringspartiene Høyre og Frp vil søke støtte hos samarbeidspartiet Venstre for å sikre flertall i Stortinget for saken. KrF-leder Knut Arild Hareide sier partiet er mot, og begrunner det slik:

— Søndagsåpne butikker vil først og fremst ramme små og mellomstore aktører innen detaljhandel, fordi de er mest sårbare for økte utgifter. Det vil derfor være lite hensiktsmessig for en regjering som ønsker en konkurransedyktig næring å åpne for søndagsåpne butikker.

Vinmonopol-åpning

I regjeringsplattformen som ble presentert mandag kveld fins det flere saker som griper inn i generell handel:

Vinmonopolet: Skal holde åpent slik at polet følger butikkens salgstider for øl. Det innebærre at det bl.a. blir åpent på jul- og nyttårsaften, samt påske- og pinseaften. Derimot blir det ikke åpent på valgdagene, da er også ølsalget stengt. - Vi ser på dette med positive øyne og tror økt åpningstid vil gi flere fornøyde kunder, sier pressesjef Jens Nordal til Aftenposten.

Netthandel fra utlandet: Den nye regjeringen vil heve grensen for tollfri import med hensikt å gjøre det billigere og mer attraktivt å handle på nett. Grensen har i mange år vært på 200 kroner, og fra de stadig flere kunder som handler på nett fra utlandet har det vært et klart krav om at denne grensen må økes. Nå varsles det en heving, uten at det blir sagt med hvor mye.

Turisme: Åpne for salg av lokalprodusert alkohol på gårdsbruk og hos andre nisjeprodusenter, og om nødvendig jobbe for å endre EU-lovgivningen på feltet.

Nettspill: Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper.