Vi brukte drøyt 3,3 milliarder kroner på grensehandel i andre kvartal 2013. Dette er en økning på 29,8 prosent fra samme periode i fjor, ifølge en fersk utvalgsundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Bare én gang tidligere i denne undersøkelsens syv år lange historie har verdien av grensehandelen vært høyere på ett kvartal. I fjerde kvartal 2011 var verdien på 3,4 milliarder kroner, men dette er altså de siste tre månedene før jul.

Rekordmange turer

Grensehandelen er definert som handel på dagsturer til utlandet. Også antallet turer øker kraftig.

Drøyt 1,9 millioner dagsturer i utlandet ble gjennomført i andre kvartal, mot drøyt 1,4 millioner turer i samme periode i fjor. Det er en vekst på 34 prosent.

Antallet turer har ikke vært så høyt siden SSB gikk igang med denne undersøkelsen i 2006. ## «Å jøje meg»

— Å fy flate. Å jøje meg, sier Thomas Angell, direktør i Virke handel, når Aftenposten.no presenterer de ferske tallene for ham.

— Vi har regnet med vekst, men at det var så voldsomt, det var overaskende. Da ender vi på årsbasis på over 12 milliarder kroner, sier han.

For å sammenligne hvor stor grensehandelen nå er, peker han på en av dagligvaregrupperingene i Norge, Ica.

— Nå har vi ikke lenger fire dagligvaregrupperinger, men fem. Den femte er grensehandelen og den er nå like stor som Ica Norge, sier han.

Vil ha kutt i spritavgiften

Han er nå alvorlig bekymret for veksten i antall turer. Stadig flere rekrutteres til å reise på harry-turer, tallene viser en vekst på 34 prosent.

— Nordmenn kjøper 30.000 tonn kjøtt i Sverige og vi synes disse kiloene burde selges av norsk landbruk og norsk næringslivsindustri, sier Angell og håper en ny regjering vil endre politikken slik at grensehandelen kan reduseres.

- Hvilke tiltak tenker du da på?

— Jeg er ikke så veldig optimist, men da Bondevik II regjerte satte de ned brennevinsavgiften. Resultatet viste at grensehandelen sluttet å vokse og gikk noe ned. I tillegg økte vinmonopolet sitt brennevinssalg.

- Men det virker kanskje ikke på kjøtt?

— Alkohol og brennevin er lokkevarer. Når de først er i Sverige, kjøper folk med seg alt mulig annet også, sier han.

I tillegg ser han for seg at en ny regjering vil se på hvordan dagens politikk påvirker prisene på norske landbruksvarer.

— Det er på tide å se på alternative måter å øke bondens inntekter enn å øke prisene. Kanskje man heller skulle sett på det skattemessige, spør Angell.

Usikre SSB-tall

SSB presiserer at de knytter betydelig usikkerhet til tallene, ettersom de baserer seg på en utvalgsundersøkelse.

«Usikkerheten til den kvartalsvise grensehandelen er betydelig, om lag en halv milliard kroner. Det betyr at hvis den totale grensehandelen er på 2 milliarder kroner et gitt kvartal, er det 95 prosent sikkert at den sanne verdien av grensehandelen er i intervallet 1,5 milliardertil 2,5 milliarder kroner. Sammenligning av to kvartalstall som hver for seg er usikre, gir en utvikling som har enda større usikkerhet. Statistisk sentralbyråer derfor varsomme med å beskrive grensehandelens utvikling basert på kvartalstall», skriver byrået.Men flere butikker bekrefter overfor Aftenposten.no at de opplever kraftig vekst.

Nye butikker skaper vekst

Nye butikker og kjøpesentre har det siste året poppet opp flere steder langs grensen. I tillegg har eksisterende butikker utvidet arealene sine.

10. juli åpnet det nye kjøpesenteret Bayhill Center i Hemavan i Nord-Sverige, hvor det tidligere bare var en Ica-butikk. Senteret ligger fem mil fra grensen til Norge, med Mo i Rana som nærmeste norske by av en viss størrelse. Svensken Nils Wikberg har sammen med kona Grete Wikberg investert 60 millioner kroner i det nye kjøpesenteret. Ica-butikken som Wikberg også eier har ligget der i mange år før åpningen av senteret.

— Det har virkelig gått kjempebra. Omsetningen på Ica-butikken vår ligger 70 prosent over fjoråret. Enkelte dager har vi ligget godt over 100 prosent over fjoråret, sier Wikberg, eier av Ica Fjällboden i Hemavan.

Han eier også eiendommen hvor butikklyngen holder til.— Vi hadde kalkulert med en vekst på 25 prosent, så vi ble tomme for en del varer enkelte dager. Det er mange som sier at grensehandelen vil forsvinne, men det har jeg ingen tro på. Jeg tror den bare vil vokse og vokse i årene fremover, sier Wikberg.

Hans nyåpning har altså funnet sted etter perioden SSB-tallene viser, men Wikbergs erfaring viser at nyetableringer og utvidelser skaper vekst.

Alle øker

Han mener den økende interessen fra nordmenn er stor nok til både å holde liv i nye butikker og til å gi vekst til de som har eksistert en tid.

— Det er andre butikker i området rundt, men de aller fleste har økt omsetningen. Det virker som den økte aktiviteten kommer alle til gode, sier han til Aftenposten.no.

Nordby supermarket utenfor Svinesund rett over svenskegrensen fra Østfold er blant aktørene som åpnet ny butikk i vinter, og økte dermed fra 4000 kvadratmeter til 6500 kvadratmeter.

— Vi er veldig fornøyde med handelen vi har hatt her og har så langt i år en økning på omtrent 13 prosent i omsetning. Det er vi veldig takknemlig for, sier Heidi Fouganthin, butikkansvarlig for Nordby supermarket.

Merker konkurransen

— Selv om sommeren var fantastisk fin, økte vi i omsetning og antall kunder. Selv om det er fint vær har folk behov for å handle. September er nå en mellommåned før høsten og julesalget skal planlegges og gjennomføres, sier hun.

I samme kjøpesenter holder Ole Jørgen Lind, butikksjef for MaxiMat, til. Han har merket konkurrentens nyåpning godt.

— Jeg kjenner meg ikke igjen i 30 prosents økning. Jeg skulle gjerne ha sagt det, men da hadde jeg bløffet. Sommeren har vært litt bak fjoråret på omsetning. Men det skyldes mye den endrede konkurransesituasjonen her på Nordby-senteret og været. Regn er mer gunstig for kjøpesenter. Forholdene tatt i betraktning er vi fornøyde, sier Lind.

Mindre lukrativt

En styrket svensk krone har imidlertid bidratt til at svenskehandelen ikke er like lukrativ i dag som den var på forsommeren. I juni lå prisen på 100 svenske kroner nokså stabilt i underkant av 90 norske kroner. Gjennom sommeren har prisen imidlertid vært stabilt over 90 kroner. Torsdag var prisen 91,71 norske kroner.

I løpet av året fra tredje kvartal i 2012 til og med andre kvartal 2013 brukte vi 12,6 milliarder kroner på grensehandel. Dette er en økning på 8 prosent mot året før.

Antall dagsturer økte med 4 prosent fra 6,4 til 6,7 millioner for samme periode.