Dagligvarehandelen i Norge sprenger nå alle tidligere åpningstids-grenser.

Mange butikker har strukket åpningstidsbestemmelsene til det ytterste og holder åpent 24 timer i døgnet.

- Supert, mener kundene.

Tøff konkurranse

I løpet av få måneder har flere butikker i Oslo åpnet for handel døgnet rundt. Konkurransen fører til at enda flere vil følge etter, tror lavprisaktør.

På Sagene i Oslo pågår det som trolig er landets aller tøffeste dagligvarekrig: Med knappe 100 meters avstand holder to butikker åpent døgnet rundt. En Joker-butikk holder åpent 24 timer alle ukens dager, det samme gjør konkurrenten Lime lavpris som ligger rett bort i gaten. Dette skjer i et område der det også er tett i tett med tøffe konkurrenter. Rimi, Rema 1000 og Coop Extra ligger bare noen steinkast unna, Rimi har åpent fra syv til midnatt.

Den nattåpne Joker-dagligvaren er en suksess og er kommet for å bli:

- Omsetningen på natten er god. Det visste jeg også før jeg valgte å holde døgnåpent. Folk kjøper alt mulig. Mange kommer også fra distriktene rundt her for å handle om natten, de vet at vi aldri stenger, sier Kaleem Rahi i Sagene Joker til Aftenposten.

Perfekt

For kundene er det døgnåpne tilbudet helt perfekt, mener Leah Olafsen som er fast kunde: - Her det alltid åpent, og med lave priser lønner det seg å handle her i stedet for å måtte ty til de dyre, døgnåpne bensinstasjonene som heller ikke har det utvalget som en dagligvarehandel vil ha. Og så er det jo slik at noen av oss ikke liker å gå og handle mens det kryr av andre mennesker i butikken, da er natthandel et fint alternativ, sier hun.

Joker Sagene er en såkalt Brustadbu, det vil si under 100 kvm. Derfor er den unntatt alle åpningstidsbestemmelser.

Innehaveren, Kaleem Rahi, sier at handelen på natten kan være opptil 20 prosent av dagsomsetningen. Etter klokken 03 på natten kan det være stille første delen av uken, men fra torsdag og utover i helgen er det jevnt kjør hele tiden.

Blir flere

Enda en Joker-butikk skal nattåpne, på Torshov — ikke langt unna.

Daglig leder for konkurrenten Lime lavpris, som har 30 butikker på Østlandet, har i dag tre døgnåpne butikker og tror det er marked for enda flere.

- I områder der det bor mye folk og der vi ser at det er et behov også for å handle på natten, der er det aktuelt for oss å holde døgnåpent, sier adm.dir. i Lime, Sajjad Hussain.- Vi pleier å si at vi driver landhandel. Vi er ikke med i noen av de større kjedene, derfor kan vi stille våre kjøpmenn fritt til å holde døgnåpent der det viser seg å være et marked for det, sier Hussain.

Konkurranse om tilgjengelighet

Per Roskifte er informasjonsdirektør i NorgesGruppen og har Joker som medlem. Han tror ikke det fins mange andre steder der tilgangen på dagligvarer er like god som i Oslo-bydelen:

- Dette er jo en konkurranse om tilgjengelighet, og døgnåpnet er nok forbeholdt de færreste av butikkene. Generelt ser vi at trafikken i våre butikker er jevnt god frem til klokken 22. De butikker som har åpent til 23 har som regel en stille siste time, sier han.

Roskifte mener 24 timers åpningstid passer best for butikker som har et stort markedspotensial og som helst ligger ved et trafikk-knutepunkt.

Kjøpmenn som vil utvide åpningstiden til 24 timer må avklare dette med kjeden de tilhører i Norges-gruppen:

- Vi ønsker å opptre samlet som gruppe i slike saker, sier Roskifte.