AGDER: — Dette er meget positive tilbakemeldinger i en tid der deler av sørlandsk næringsliv er i omstilling og sterkt påvirket av taktskiftet i økonomien med lav oljepris og redusert aktivitet, sier regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen.

Seks av ti småbedrifter på Sørlandet mener de kommer til å få økt omsetning de neste tolv månedene, fem av ti tror lønnsomheten vil øke, mens tre av ti sier de skal ansette flere.

- Ikke så galt som vi fryktet

Funnene kommer fram i målingen 'Bedriftstempen,' en undersøkelse gjort blant 1900 næringslivsledere i

Helge Hammersbøen, regionbanksjef i DNB. Foto: Torstein Øen

bedrifter hovedsakelig med en omsetning på mellom 0 og 20 millioner kroner og som samtidig er kunder i DNB.

— DNB opplever at det ikke står så verst til med næringslivet på Sørlandet. Selv om det er tøft for en del bedrifter innen oljenæringen, er ikke smitteeffekten så sterk som vi tidligere fryktet, fortsetter Hammersbøen.

Rogaland mer usikre

Så påpekes det også at antall ansatte som er direkte eller indirekte linket til oljenæringen er vesentlig lavere for Sørlandet enn nabofylket Rogaland. Der «bare» 17 prosent av sørlandske arbeidstakere er linket til oljenæringen, er det tilsvarende tallet for Rogaland 40 prosent. Her er småbedriftene også mer usikre på fremtiden.

— Vi ser at turistnæringen og eksportbedriftene fortsatt nyter godt av en svak krone. Samtidig har vi en tilfredsstillende byggeaktivitet kombinert med et balansert boligmarked, sier regionbanksjefen.

Bedre enn i fjor

Sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i fjor, ser sørlandske småbedrifter nå litt lysere på fremtiden.

— Det er ikke den store endringen, rundt 3 prosentpoeng, men likevel en endring, kommenterer Hammersbøen.

Han viser også til at resultatene i undersøkelsen samsvarer med det han hører fra kontornettet i landsdelen og det banken får inn av regnskap og resultater fra sine kunder.

— Småbedriftene er mer fleksible, har engasjerte ledere med hendene på rattet og klarer å tilpasse seg en ny virkelighet og finne nye markeder, sier Hammersøben.

NHO: Samsvarer med våre funn

Regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder kan bekrefte funnene fra DNBs undersøkelse.

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder. Foto: Heida Gudmundsdottir

— Vi gjennomfører selv konjunkturmålinger annenhver måned og ser nå at sørlandske småbedrifter er langt mer positive, sier Mathiesen.Raskere på omstilling, lokalt eierskap som ønsker å få til endringer og en svekket krone tror hun er noen av forklaringene på stemningsskiftet blant småbedriftene.

- Snudde allerede tidligere i år

— Heldigvis har ikke denne krisen, om den i det hele tatt kan kalles det, fått større utslag. Det snudde allerede tidligere på året, og alle undersøkelser jeg har sett på området viser at her på Sørlandet er man villig til å brette opp ermene og stå på, sier Mathiesen og fortsetter:

— Regjeringens tiltak synes å virke og langt flere er ikke iverksatt. I tillegg er støttemiddelapparatet virkelig på tilbudssiden. Arbeidsledigheten er også på vei ned, men har fått et oppsving som følge av sesongledighet. Vi regner med at ledigheten vil avta for bygg- og anleggsbransjen, samt industrien, hvor ledigheten er størst om dagen. Det er flere store veiprosjekter som er på trappene, samt rehabiliteringsprosjekter som kom i støttepakken fra regjeringen tidligere i år, sier hun.

- Ser positivt på utviklingen

- Så du ser lysere på fremtiden nå enn du gjorde for ett år siden?

— Definitivt! Jeg ser positivt på utviklingen. Se bare hva som skjer i Danmark om dagen.