— Mens vi venter, kan vi observere en julehandel som satte ny rekord - igjen - og et hyttemarked på Hovden som aldri har vært mer aktivt.

John G. Bernander undret seg da han ledet møtet i Bankkjelleren i Kristiansand hvor Sparebank 1 SR-Banks konjunkturrbarometer for 11. året på rad ble presentert onsdag i gamle Privatbankens stilige loft som var fylt til randen av 135 musestille tilhørere.

Bankens konjunkturbarometer består av egne analyser av de økonomiske framtidsutsiktene, samt en undersøkelse blant 600 virksomheter i Agder, Rogaland og Hordaland, utført i november i fjor. Dette gir en indikator på hvordan 2016 og årene fremover kommer til å se ut i regionen.

Mange av de tilhørende i Bankkjelleren nikket da Bernander han trakk fram et annet bilde av samme karakter:

— Jeg er litt på jakt etter karen som driver og heller salt i såret. Hvor er han? Oljelønningene er så høye at de skaper ringvirkninger som kanskje er fem-seks ganger så store, men når jobbene nå forsvinner, ser vi lite av negative effekter.

Tøft 2015

Tittelen som pryder forsiden av konjunkturbarometeret lyder «Mer krevende tider, men vi kommer styrket ut av det».

— 2015, og særlig høsten, ble tøffere enn forutsett. Vi ser virkningene på slikt som taxinæringen, restauranter og fly, men ennå ikke på varehandelen. Lav rente hjelper, det samme gjør solide statsfinanser og det som i realiteten er en 30 prosent devaluering av den norske kronen, fremholdt Thorbjørn Thorkildsen, assisterende banksjef hos Sparebank 1 SR-Bank i Kristiansand og presentasjonsvikar for sjeføkonom Kyrre M. Knudsen. (Som Fædrelandsvennen rapporterer på side 32 i dag, er jo også bilsalget på topp.)

Under tilsvarende seanse for ett år siden spådde Knudsen at vi var på vei inn i «Sørlandets tiår». Og før onsdagens møte begynte, hadde Fædrelandsvennens utsendte varslet et småkritisk spørsmål om et annet av samme Knudsens utsagn fra januar 2015, om fallende oljepris som «en hump i veien». Thorkildsen tok like godt tyren ved hornene under innlegget sitt.

— Ja, vi tok feil og legger oss flate. Vi bommet på oljepris, men traff på mye annet, påpekte han og viste fram et lysark med alt fra global veksttakt til norsk ledighet, styringsrente (skal visst ned til 0,25 prosent i løpet av 2016) og boligpriser på Agder (skal visst opp to prosent i år).

- Bunner ut om 12-18 måneder

Samme Thorkildsen minnet ellers om at vi levde godt med lav oljepris på 1990-tallet, samt om at selv om oljeinvesteringene faller, så er det fra rekordhøyt nivå.

— Det betyr ikke at bunnen i nedgangssyklusen er nådd. Det viser rapportene fra 600 bedrifter om investeringer og ordrereserver. Vi tror det bunner ut om 12-18 måneder, uten at stemningsfallet per i dag er drastisk. «Den nye oljen», som mange venter på, finnes imidlertid ikke. Fremover får vi et mer fragmentert næringsliv, varslet bankmannen.

Han fikk følge av Jan Friestad, konserndirektør for personmarkedet i Sparebank 1 SR-Bank.

— Veldig mange nordmenn har aldri hatt bedre økonomi. Særlig i Rogaland ser vi en stigning i tallet på kunder som ber om avdragsfrihet, men misligholdet øker ikke. At usikkerheten tiltar, er imidlertid klart. Og akkurat da finner myndighetene det for godt å skjerpe egenkapitalkravet overfor bankene, slik at vi må dempe utlånsveksten, beklagde Friestad seg og kom med en bemerkning om å se seg blind på «boligprisene i Oslo».

- Fleksibelt arbeidsmarked

Mot tampen av seansen entret avdelingsdirektør Per Lund fra Nav Vest-Agder podiet. Han delte litt av John G. Bernanders innledende undring.

— Ja, det er usikre tider. Men da vi trodde julehandelen skulle synke, vokste den i stedet. Og da det strømmet inn med varsler om permitteringer og oppsigelser utover i 2015, trodde vi at ledigheten skulle stige kraftig. Så viste det seg at mange av de berørte fikk seg nye jobber. Vi ser det samme i Rogaland og Hordaland, som ligger foran oss i løypa: god gjennomstrømning i arbeidsmarkedet. Vi ser fortsatt for oss en konjunkturbetinget, økende ledighet, men vet ikke med hvor mye. Markedet er fleksibelt, blant annet fordi bosted og arbeidssted kan være forskjellige. Fremover mot 2025 tilsier våre prognoser faktisk en mangel på fagarbeidere, og vi må huske på at de store etterkrigskullene er på vei over i pensjonistenes rekker, sa Per Lund.

— Hva med flyktningstrømmen? fikk han spørsmål om.

— Den er jeg bekymret for. Men før det skal jobbes for å få dem ut i arbeid, må de bosettes.

Overflod av borerigger

NOVs kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø stilte også opp.

— Verden flyter ikke bare over av olje, men også av utstyr. Det utgjør en voldsom buffer i forhold til etterspørselen etter det vi leverer. Og ja, det kan bli aktuelt med en tredje nedbemanningsrunde. Men ingen beslutning er tatt.

Det var smekkfullt på loftet til Bankkjelleren (!). Mannen som får folk til å smile, er administrerende direktør Trond Fekjær i Visinor – et nisjeselskap innen bygg og anlegg. Foto: Sondre Steen Holvik

— Mye til felles med oljenIkke ett ord ble sagt om Sørlandets prosessindustri under presentasjonen av konjunkturbarometeret. Men bygg- og anleggssektoren fikk litt oppmerksomhet, ikke minst gjennom innlegget til Trond Fekjær, administrerende direktør for Visinor. Det er et selskap som «trygger Norge», som Fekjær uttrykte det. Fjell- og skredsikring til gode for bilister, syklister og turgåere er hovedområde, snøskavlhåndtering et annet.

— Markedet er anslått til 22 milliarder kroner, så her kan det sannelig bli vekst. Vi har mye til felles med oljenæringen, blant annet fokuset på helse, miljø og sikkerhet, og håndtering av omfattende dokumentasjonskrav. Da vi lyste ut et par stillinger forleden, fikk vi 140 søkere, deriblant fra oljearbeidere med klatrekurs og -erfaring fra rigger. Midt i blinken for oss, mente Fekjær.