— Det blir jul i år også, og verden står til påske. Risikoen fremover ligger først og fremst hos oss selv, altså husholdningene. Vil vi bruke penger, nå som det behagelige skallet av olje- og råvarepriser har sprukket? Går det som stemningsrapporter tilsier og vi strammer inn på pengebruken, kan nedturen bli mer ubehagelig og vare lenger enn om vi fortsetter å oppføre oss som før.

Harald Magnus Andreassen, Swedbanks profilerte sjeføkonom, var førstemann ut da Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, Visma, Sparebank 1 SR-Bank, KPMG, Skagerak Capital og Fædrelandsvennen arrangerte Næringslivsdagen i Kilden torsdag. På forhånd lå det 170 navneskilt på et bord utenfor Multisalen.

Kristiansand har hatt en svakere prisvekst enn mange andre områder de siste årene og ligger nå på 75 prosent av landsgjennomsnittet. Det gir begrenset nedsiderisiko.

Dempet

Andreassen er jo kjent for sine mangeårige dommedagsprofetier for boligmarkedet, men der har han dempet seg.

— Boligprisene i Tyskland er en tredel av våre. Andre land har hatt betydelige priskorreksjoner, men ikke Norge. Vi ser imidlertid regionale variasjoner; Kristiansand har hatt en svakere prisvekst enn mange andre områder de siste årene og ligger nå på 75 prosent av landsgjennomsnittet. Det gir begrenset nedsiderisiko. Samtidig bygges det for mange boliger her i landet, tatt i betraktning at arbeidsinnvandringen - og dermed befolkningsveksten - er i ferd med å stoppe opp. Årsak: Oljenedturen betyr færre ledige jobber og kronen er blitt 20 prosent mindre verd for utlendinger som skal sende penger hjem, fremholdt Andreassen.

Han tok et forbehold for flyktningtilstrømningen, som han ikke ville spå effektene av.

Mulig nullrente

Andreassens foredrag var ført opp med tittelen «Får vi null rente i Norge?«

— Kanskje, og i så fall dessverre. For det betyr bare at det går dårlig, selv om det er bra for de med mye gjeld. Norges medvind har jo løyet. Vi er kanskje halvveis i nedturen, og den kommer til å vare et par år til - mer om vi slutter å bruke penger. Men når det gjelder renten, hadde vi en kraftig nedtur sent på 1980-tallet da lån kostet 15-17 prosent. Når vi nå snakker om mulig nullrente, er det klart at det vil bidra til å skyve økonomien i riktig retning igjen.

Børsen

Swedbank-økonomen var innom det aller meste av nasjonal og internasjonal økonomi i løpet av 30 minutter. Deriblant Oslo Børs.

Når vi nå snakker om mulig nullrente, er det klart at det vil bidra til å skyve økonomien i riktig retning igjen.

— Der stammet fro to år siden 50 prosent av verdiene fra olje. Nå er det 25 prosent. Mye som ikke har med olje å gjøre har nemlig gått bra, et stykke på vei takket være kronekursen. Den har sendt norsk kostnadsnivå tilbake til cirka år 2000. I dag er ikke børsen veldig billig, men heller ikke veldig dyr.

Rogaland og Agder

Harald Magnus Andreassen konstaterte at fire av ti arbeidsplasser i Rogaland lønnes med oljepenger. I Agder er det to av ti.

— Samtidig som Agder er mer eksponert mot oljeinvesteringer, mens mye i Rogaland dreier seg om drift. Sysselsettingen på Sørlandet er på vei nedover og de nye bransjene som skulle overta, er der i begrenset grad. Det gode er tilgangen på ingeniører!