— Jeg har ikke helt summet meg ennå. Det kommer vel sigende i morgen, sier en meget glad Ivar Petter Røeggen til Aftenposten rett etter domsavsigelsen.

Fredag formiddag vant Røeggen saken sin mot DNB i Høyesterett.

Han er ikke en mann som tar av. Pressen spurte om han kunne juble litt, men det ville han ikke. Kunne han løfte hendene i seiersrus, da?

— Nei, jeg er en nøktern mann, smilte Røeggen.

Nå skal han feire seieren sammen med Forbrukerrådet, før han flyr hjem til Kristiansand.

— Kona og jeg skal spise litt godt og drikke litt godt, sier han.

Etterpå skal de nyte utsikten fra stuevinduene utover havet på Averøya.

— En knusende seier

Redaktør Tom Staavi i Dine Penger, som skrev det første klagebrevet til Finansklagenemnda for Røeggen, og som har vært pådriver for saken hele veien, hadde en av sine aller beste dager i dag.

— Dette er en knusende seier for Røeggen og for 17 års Dine Penger-journalistikk, sier Staavi.

Han er allikevel ikke 100 prosent fornøyd. Han mener Høyesterett ikke skjønner det finansielle og økonomiske i produktet.

— De tar DNB på manglende og for dårlig informasjon. Det som er problemet er egentlig produktet i seg selv, og hvordan det var skrudd sammen. Bankene kunne tjene penger fra dag én. De satte opp en gebyrmaskin, mens kunden tok risikoen, sier Staavi til Aftenposten.

— Det er det bare én dommer som har skjønt, det var i en tilsvarende sak, Longvik-saken, og han utgjorde mindretallet i Lagmannsretten. All ære til ham for det, sier Staavi.

2000 lignende saker på vent

Han mener Finansklagenemnda har fått et enormt problem.

- Nemda må nå gå gjennom hvilken informasjon bankene har gitt til kunde for kunde.

2000 saker som ligner på Røeggen har ligget på vent i nemnda.

— Jeg tror ikke de andre var bedre på å gi korrekt informasjon, det er ikke det, men det er noen som faktisk må vurdere akkurat det nå, sier Staavi.

Elden: - Blir lett for andre som vil prøve saken sin

Røeggens advokat, John Christian Elden, er ikke helt enig i at det blir så mye jobb.

— Ingen av bankene har sagt at dette dreier seg om høyrisikoprodukter. Det er bare å se på hva bankene ikke sier, hva de ikke opplyser om, sier Elden.

Han legger vekt på at Høyesterett sier at Røeggen ikke ville ha kjøpt produktet dersom han hadde visst hva det egentlig var.

— Derfor tror jeg det blir lett å nå frem for andre forbrukere som vil prøve saken sin, sier Elden.

Elden mener i tillegg at flere enn de 2000 som allerede har klaget til Finansklagenemnda kan få sine spareavtaler opphevet.

— Det er ikke noen foreldelsesklausul som gjelder i avtaleretten, sier han.