NORSK EIERANDEL: Det er halvparten av det smale og lyse bygget i bakenden av krysset Oljefondet har betalt mer enn 4 milliarder for. Foto: Mark Lennihan

Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, betaler 684 millioner dollar for knapt halvparten av et større kontorbygg i New York. Det melder Norges Bank selv i en pressemelding.

Kontorbygget er 47 etasjer høyt, ligger rett ved landemerket Times Square og innrammes av den kjente gaten Broadway i øst.

Avtalen som skal ha blitt signert fredag 6.september utgjør med fredagens kurs totalt 4,1 milliarder kroner og innebærer at fondet får en eierandel på 45 prosent i skyskraperen. Selger av eiendommen er Boston Properties, et fond som investerer i eiendom i hele USA. Fondet beholder selv en eierandel på 55 prosent og skal ha hovedansvaret for forvaltningen av eiendommen, opplyserNorges Bank.

Banken opplyser videre at de forventer at transaksjonen er gjennomført i løpet av tre måneder.

Eier i London og Paris

Det var ved årsskiftet at Finansdepartementet justerte retningslinjene slik at Oljefondet nå også kan investere i eiendom utenfor Europa. Fondet kan i hnehold til retningslinjene plassere inntil 5 prosent av fondets verdi i eiendom. Fondet eier allerede eiendom ved en rekke kjente adresser, eksempelvis Regent Street i London og Champs Élysées i Paris.

Både politikere og akademikere har uttalt seg kritisk om strategien og ment at mer bør investeres i prosjekter i Norge.

Olje— og energiminister Ola Borten Moe uttalte nylig at han ønsker å øke oljefondets investeringer i eiendom og skille dette ut i et eget gigantfond som skal styres fra Trondheim.

Oljefondet er i skrivende stund verdt 4570 milliarder kroner.