Oljefondet (formelt "Statens pensjonsfond utland") har de siste årene kjøpt en rekke eiendommer i Europa. Den første eiendomsinvesteringen var kjøpet av Londons Regent Street i 2010. Inntil da eide fondet kun aksjer og rentepapirer.

Dobling neste ti år

Det er imidlertid ikke bare Oljefondet som ser verdien av å plassere deler av pengene i eiendom. Ifølge avisen Financial Times vil flere og flere statlige investeringsfond og pensjonsfond investere i eiendomsmarkedet.

Direkteinvesteringene i eiendom fra denne typen fond vil dobles de neste ti årene, ifølge en undersøkelse utført av konsulentselskapet Jones Lang LaSalle (JLL).Selskapet ser også tegn til at fond basert i utviklingsland blir mer aktive og at disse har en større andel eiendomsinvesteringer enn fond i i-land.

Frykter boble

David Green-Morgan, forskningsdirektør med ansvar for kapitalmarkeder i JLL, sier at flere og flere pensjonsfond vurderer å gjøre sine første investeringer i eiendom.

Han forklarer at investeringene til nå i hovedsak er blitt gjort i London, New York og Hong Kong og advarer mot bobletilstander i markedet for de mest attraktive kontor— og forretningseiendommene. Det er disse som er mest etterspurt av pensjonsfond og statlige investeringsfond.

— Selv i land hvor det er utfordrende økonomiske tider bidrar investorenes interesse for de beste eiendommene til å presse opp prisene, sier Green-Morgan til Financial Times.

Eksperimenterer med eiendom

Siden oppkjøpet av Regent Street, har Oljefondet kjøpt eiendommer i Paris, Berlin, Frankfurt, Sheffield og Zürich. Totalt var det ved utgangen av 2012 blitt gjennomført kjøp for 26,9 milliarder kroner. I løpet av 2013 er planen også å investere i USA.

Målet på sikt er å investere inntil fem prosent av fondet i eiendomsmarkedet. I dag står rundt 0,7 prosent av kapitalen i eiendom.

Investeringsbanken JP Morgan mener enkelte institusjonelle investorer, blant annet Oljefondet, leder an i et strukturelt skifte vekk fra aksjer og rentepapirer mot såkalte realaktiva som eiendom, infrastruktur, naturressurser og transport. Undersøkelser banken gjennomførte blant 2500 institusjonelle investorer i fjor viste at hele 43 prosent nå eksperimenterer med denne typen investeringer mens 36 prosent allerede har investert betydelig i dem. Kun 14 prosent holdt seg til aksjer og rentepapirer alene.