Fremskrittspartiet vil begrense innvandringen slik at den kan bli bærekraftig. Ap-statsminister Jens Stoltenberg liker å fremstå som ansvarlig, men i praksis har regjeringen allerede øremerket oljefondet til fremtidige kostnader knyttet til innvandring. Det er urovekkende.

Oljefondet er i dag på nesten 4500 milliarder kroner, men dersom innvandringspolitikken i tiårene fremover fortsetter på Stoltenbergs nivå, vil de totale kostnadene bli 4100 milliarder 2012-kroner. Dette er nettotall, det vil si etter at inntektene innvandrerne bidrar med til staten er trukket fra. Man kan i grunnen si at Oljefondet allerede er brukt opp.

Høyt spill

Frp ser at det bærer galt av sted, og vi har løsningene. Vi vil innføre 24 års aldersgrense for familiegjenforening i Norge, samtidig som det blir krav om bosetting i det landet familien har størst tilknytning. Videre vil Frp innføre lukkede mottak for asylsøkere som ikke kan dokumentere sin identitet. Da vil åpenbart grunnløse asylsøkere la være å komme, og slik sett vil behandlingstiden for søknader til dem som trenger beskyttelse gå ned. Også asylsøkere som har fått avslag på søknad om å oppholde seg i Norge skal være i lukkede mottak, og utsendelse skal skje mye raskere enn hva som er tilfellet i dag. Dette er noen av de tiltakene som skal til for å begrense innvandringen.

De fremtidige forpliktelsene vil øke hvert år dersom innvandringspolitikken ikke strammes inn. Det betenkelige er at vi opparbeider oss en kjempeforpliktelse som dyttes over på fremtidige generasjoner, uten at den regnes inn i statsbudsjettet. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det en høyst reell kostnad.

Ketil Solvik-Olsen Foto: Grøtt, Vegard

SSB har sett på konsekvensene for perioden 2015 til 2100. Beregningen forutsetter at innvandrernes etterkommere får den samme økonomiske atferden som ikke-innvandrere. Analysen forutsetter med andre ord perfekt integrering. Hvis integreringen derimot ikke skulle gå knirkefritt, og andre generasjon fortsetter som foreldrene, blir regningen nærmere 6000 milliarder kroner. Regjeringens politikk innebærer følgelig høyt spill og stor risiko.Dette er stikk i strid med det Jens Stoltenberg prediker i debatt etter debatt om ansvarlighet og å spare for fremtidige generasjoner. Får han regjere videre, er han godt på vei til å bruke opp alt vi har spart opp så langt. Resultatet blir økt skatt for oss alle, og null oljefond.

Flere i jobb

Ved å begrense antallet som kommer, blir systemet bedre rustet til å bistå den enkelte med integrering. Dette vil også bidra til bærekraftig innvandring, da sjansen for å få flere i jobb øker betraktelig.

Når én ikke-vestlig innvandrer kommer, påtar den norske stat seg en fremtidig netto kostnadsforpliktelse beregnet til 4,1 millioner kroner, ifølge SSBs rapport Makroøkonomi og offentlige finanser i ulike scenarioer for innvandring. Tallet inneholder alle skatteinntekter fratrukket alle offentlige utgifter. For innvandrere fra Øst-Europa er kostnaden 0,8 millioner kroner. De 15400 ikke-vestlige innvandrerne som kom i 2012, betyr i sum 63 milliarder kroner i fremtidige netto utgifter.

Historisk høy innvandring med de rødgrønne, kombinert med sosiale rettigheter, gjør at statens nettoutgifter og forpliktelser nå vokser i ekspressfart. Når anslaget på hvordan innvandrere påvirker statsfinansene kombineres med den faktiske innvandringen i årene 2006 til 2012, viser det seg at det offentliges kostnader hvert år har overskredet skatteinntektene fra arbeidsinnvandring med 71 milliarder kroner under den sittende regjeringen. Andre såkalte storsatsninger under denne regjeringen blekner.

Ved å begrense antallet som kommer, slik Frp vil, blir systemet bedre rustet til å bistå den enkelte med integrering. Dette vil også bidra til bærekraftig innvandring, da sjansen for å få flere i jobb øker betraktelig.

Regjeringens egen perspektivmelding skisserer etter vårt syn Frp-politikk som fremtidens løsninger på disse utfordringene. Likevel gjør regjeringen de gale tingene: Byråkratiet øker, innvandringen fortsetter i høyt tempo, og enkelte av regjeringspartnerne roper høyt om mindre oljeutvinning. Det blir ikke bærekraftig politikk og lys fremtid av slikt.

Fremskrittspartiet kommer til å begrense innvandringen dersom vi kommer i regjering etter 9. september. Nå må også de andre partiene innse at dette er nødvendig for å unngå at grunnlaget for velferdsstaten blir borte.