Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, fikk tilnærmet null i avkastning i årets andre kvartal.

Ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem i formiddag, utgjorde avkastningen 0,1 prosent i månedene april, mai og juni. 0,1 prosent summerer seg likevel til 17 milliarder kroner.

— Sterk avkastning i USA og Japan bidro positivt til aksjeavkastningen, men fremvoksende økonomier trakk ned. Økning i det internasjonale rentenivået påvirket avkastningen på renteinvesteringene negativt, sier oljefondets leder Yngve Slyngstad.

Økning i eiendom

Saldoen på fondet ved utgangen av juni var 4397 milliarder kroner. Av dette var 63,4 prosent investert i aksjer, mens 35,7 prosent var investert i rentepapirer. De resterende 0,9 prosentene var investert i eiendom.

Mens aksjeporteføljen steg 0,9 prosent i perioden, falt verdien av renteinvesteringene med 1,4 prosent. Eiendom økte 3,9 prosent i verdi.

Ifølge fondet var resultatet i kvartalet 0,3 prosent bedre enn referanseindeksene fondet sammenligner seg med.

Ønsker større rolle

Statens pensjonsfond utland har nylig utpekt tre nye rådgivere som skal hjelpe fondet med å bli en mer aktiv eier i selskapene hvor det investerer.

Oljefondet har tidligere uttrykt ønske om å spille en større rolle blant annet i utvelgelsen av styremedlemmer i selskaper der fondet er en stor investor.

De tre ekspertene er Peter Montagnon, som har lang erfaring fra lobbyvirksomhet for forsikrings- og investorbransjen; John Kay, næringslivsjournalist og forfatter; og Tony Watson, styreformann i blant annet Vodaphone, Lloyds Banking og eiendomsselskapet Hammerson.