Venstre er klar på at partiet vil støtte et forslag om søndagsåpne butikker. Sammen med Frp og Høyre danner de et flertall i Stortinget. Nå ber imidlertid Høyre og Frp om å vente på en avklaring i regjeringsforhandlingene.

Ber om tid

Før valget ivret Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten for søndagshandel. I dag er tonen mer avventende:

— Jeg vil si minst mulig om dette nå. Vi bør nå vente og se hva regjeringsforhandlingene fører til, og ikke låse noen standpunkter. Alt er i spill i en slik situasjon. Men det er ingen tvil om at både Høyre, Frp og Venstre går inn for å tillate søndagshandel, sier Svein Flåtten til Aftenposten.

Også Frps næringspolitiske talsmann, Harald T. Nesvik, har ivret kraftig for å tillate søndagshandel.

— Vi så på saken om Lofoten og Vesterålen at saker kan endre seg under forhandlinger, så også her må vi nok vente og se hva partiene blir enige om, sier Nesvik i dag.

Nestleder i Venstre, Terje Breivik, er imidlertid klar:

- Kommer det et forslag til Stortinget om å oppheve forbudet mot handel på søndag vil Venstre støtte dette, slik partiets standpunkt er, sier Breivik til Aftenposten.

KrF er i mot.

Vil holde åpent

Hos landets største storsenter, Sandvika Storsenter, er senterleder Carl Nicolai L. Vold klar på at senteret straks vil følge opp et ja fra Stortinget:

— Vi ønsker å holde Sandvika Storsenter åpent om det blir tillatt med søndagsåpne butikker, slik som i Sverige. Vi følger med i regjeringsforhandlingene og håper på en endring av lovgivningen slik at det blir lov å holde Sandvika Storsenter åpent på søndager, sier han.

Kjøpesentergruppen Steen & Strøm har ikke konkludert ennå, ifølge norgessjef Thor L. Bareksten:— Samfunnet er i endring, så det kan godt være at det er et behov og marked for å holde noen av sentrene søndagsåpne. Og spesielt de som ligger i typiske turistområder hvor det allerede i dag er næringsaktivitet på søndager, sier Bareksten.

Han sier at erfaringene fra Danmark, som opphevet søndagsforbudet tidligere i år, er at de fleste kjøpesentrene i de større byene nå er søndagsåpne.

Advarer

I handelsnæringen er matvareaktørene avventende. Coop er den kjeden som tydeligst sier at de har planene klar for en satsing på søndagshandel dersom det blir tillatt. Håkon Ødegård, næringspolitisk informasjonssjef, advarer mot hastverk:

— Det er viktig at den nye regjeringen nå ikke setter i gang en lite gjennomtenkt avregulering. Innenfor handelen har partene i arbeidslivet nå etablert et samarbeidsutvalg og det er de som bør drøfte hvordan publikumstilgjengeligheten kan bedres uten at overilte politiske grep forstyrrer dette, sier Ødegaard, som likevel ikke tror på noe prishopp på varene hvis det skulle bli gitt anledning til utvidet åpning.

— Konkurransen vil hindre det, mener han. Ødegård sier også t målinger Coop har gjort viser at opptil 60 prosent av de spurte ikke ønsker søndagshandel.

Markedslederen klar

Landets største dagligvarekjede, NorgesGruppen, er klar motstander, men:

— Skulle forbudet mot søndagshandel forsvinne og konkurrentene våre åpne sine butikker på søndag, så kommer vi også. Og da vil vi overlate til våre kjeder – Kiwi, Meny, Spar og Joker – hvordan de skal forholde seg, sier direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt, Bård Gultvedt.

— Samtidig ser vi jo også at også Arbeiderpartiet er i ferd med å løse opp sin bastante motstand mot søndagsåpne butikker, så utsiktene til at det skal bli en forandring er absolutt til stede, innrømmer Gultvedt.Han sier at NorgesGruppen, som i dag allerede har en del butikker som har søndagsåpent, ikke trenger lang tid på seg til å forberede utvidet åpningstid.

- Ansatte vil ikke uten videre godta å miste en fridag

— KrF er mot, og vi håper at partiet kan bruke sin innflytelse og sette de andre på plass i Stortinget i denne saken. Både ansatte og næringen selv er i mot utvidet åpningstid og det mener vi den nye regjeringen bør lyte til, sier lederen for Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes.

Hun sier også at de ansatte i handelsnæringen, som teller 370.000 personer her i landet, ikke uten videre vil godta at de skal miste en fridag dersom et flertall skulle trumfe gjennom saken i Stortinget.

— Vi ser ikke noe behov for endre lovgivning. Søndagshandel betyr ikke bare at matforretningen er åpne, men at alle butikker og kjøpesentre står fritt til å holde åpent, sier Sundnes.