KRISTIANSAND: — Hvorfor må vi omstille? For meg er det så banalt at medlemmene mister jobben, sier Christian Justnes, leder for Fellesforbundet avdeling 003, Agder Fagforening. Han er tidlig ute blant totalt 14 personer på talerstolen når UiA holder workshop om «Universitetet som aktør for utvikling og omstilling» på Campus Gimlemoen onsdag formiddag. I salen sitter rundt 100 mennesker.

UiA-rektor Frak Reichert (t.v.) og Bjarne Skeie kom raskt i prat. Skeies innlegg, som var en oppsummering av 49 års gründer- og investorvirksomhet, hadde han skrevet med hånd på begge sider av et lite papirark. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Sparket vi trenger— Ikke bare ingeniører blir arbeidsledige. For å komme videre, må fagarbeidere, ingeniører og ledelse samarbeide tett, og vi må ha et utdanningssystem som gjør at du kan bygge videre på det du lærte i tenårene. Gjør vi de rette tingene nå, vil vi se oss tilbake om 10- 15 år og si at «Det var det sparket i ræva vi trengte», sier LO-mannen Christian Justnes.

Budskapet skal vise seg å passe godt sammen med et mer akademisk preget innlegg fra UiA-professor Arne Isaksen.

— Når de «gamle» universitetene engasjerer seg i kommersialisering av forskningsresultater, gir det sjeldent særlig uttelling. Vi ser også at flertallet av gründere er «levebrødsgründere». De har ikke ambisjoner utover å skaffe seg en normal inntekt, og legger gjerne ned etter noen år. Jeg mener at vi må satse på en modell hvor UiAs rolle som regional aktør blir mindre elitistisk og mer gjennomgripende. Mens nye og eksisterende bedrifter går inn med sin erfaringsbaserte kunnskap i et samarbeid, kan universitetet bidra med anvendt forskning og systematisk kunnskapsspredning. I dag skal vitenskapelig ansattes arbeidstid deles mellom undervisning og forskning. Hvorfor ikke inkludere utadrettet virksomhet også - til regionens beste? foreslår professor Isaksen.

Kritisk til vertskapet

Alle disse, og flere til, var i ilden da UiA arrangerte konferanse om omstilling og sin egen rolle. Foran sitter supergründer Bjarne Skeie og Kamilla Sharma fra Innoventus Sør. På neste rad sitter Vest-Agders fylkesrådmann Tine Sundtoft, bak henne igjen Terje Klungland fra CoWorx, helt bakerst Bjørn Tore Flåten (t.v.), som er leder for Institutt for strategi og ledelse, og professor Arne Isaksen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Terje Klungland fra gründerorganisasjonen CoWorx er klar i talen om dagens vert, UiA.

— I Grimstad ser gründere litt til UiA, i Kristiansands ingenting. I CoWorx' motstykke i Trondheim har 70 prosent av medlemmene bakgrunn fra NTNU. Når det er sagt; med 12.000 UiA-studenter må det jo være et potensial. Samtidig må ikke en gründerkarriere begynne som en skrivekonkurranse. Og jeg husker et tilfelle jeg var borti selv, som omfattet UiA. Jeg trakk meg unna da jeg så hvilket vepsebol rettighetsspørsmål kan være.

Klungland følges opp av Kamilla Sharma, administrerende direktør for Innoventus Sør.

— Det er ryddet i systemet som skal støtte opp om nyskaping på Agder, men jeg savner UiAs rolle, fastslår hun.

Bygg heller industri

Heine Østby, adm.dir. for Eyde-bedriften 3B-Fibreglass Norway på Birkeland, konstaterer at næringslivet driver kontinuerlig omstilling.

— Norsk lønnsnivå er en ulempe. Blant fortrinnene er evnen til å samhandle og tilgang på relativt prisgunstig, grønn energi. Jeg har et ønske: Heller enn å eksportere kraft til andre land, burde vi bygge industri som kan bruke kraften her hjemme, lyder det fra Østby.

Sundtoft: - Økt forståelse for klimaendringenes virkninger

Blant foredragsholderne onsdag var også Tine Sundtoft. Som kjent er hun tilbake som fylkesrådmann i Vest-Agder etter to år som klima- og miljøminister.

— Mens klimakonferansen i København mislyktes, kom vi i mål i Paris. Årsaken er økt forståelse for klimaendringenes virkninger. Samtidig skjer voldsomme, teknologiske fremskritt; se bare på solceller og batterier. 90 prosent av nye energikilder som bygges i dag, er fornybare, sier Sundtoft.

Og fortsetter:

— I Norge må vi ta fatt i transportsektoren for alvor. Vi må fjerne transportbehov ved å bygge og bo tettere. Når transport er nødvendig, må den skje med minimale utslipp.

Fylkesrådmannen mangler heller ikke tanker om dagens store, politiske prosess.

— Tenk å kunne debattere regionens omstillingsbehov i et regionting for ett Agder, med én administrasjon!