— Veldig skuffende, er klyngeleder for Node, Anne-Grete Ellingsens, korte oppsummering av hva leverandørindustrien ble tilgodesett med i revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Av de 900 millionene regjeringen foreslår å bruke på en rekke målrettede tiltak på Sør- og Vestlandet, er 50 millioner spesielt rettet mot leverandørindustrien.

- Musepiss i havet

DEMO 2000, som er et program som støtter prosjekter i petroleumssektoren, og da særlig leverandørindustrien, får nemlig 50 millioner i økte midler.

— Her kan man søke penger på å få testet ut ny teknologi, og det er vel og bra. Så har også Bedriftsnettverksordningen til Innovasjon Norge, en ordning alle sektorer kan søke, blitt økt med 20 millioner kroner. Men til sammenligning er det for 2016 satt av 500 millioner til lavterskeltiltak til gründere. Med respekt å melde blir ikke pengene rettet til leverandørindustrien mer enn et musepiss i havet, sier Ellingsen.

- Spises av grunnfjellet

Hun viser til situasjonen for mange sørlandsbedrifter i leverandørindustrien er alvorlig.

— I de første nedbemanningsrundene var det snakk om kapasitetstilpasninger. Nå spises det av grunnfjellet, og da er det viktig med tiltak som gjør at vi kan beholde kritisk kompetanse i bransjen vår, sier klyngelederen, som mener regjeringen sender feil signaler.

Har du lest våre andre saker fra revidert nasjonalbudsjett?

Ikke oppløftende signaler

— Alt vi får høre er at vi skal sende høykompetent arbeidskraft til andre sektorer. Det er ikke akkurat oppløftende signaler, når vi vet at markedet kommer tilbake, sier Ellingsen.

Hun mener regjeringen burde spisset de øremerkede tiltakene mye hvassere.

— Ålesund, Bergen, Stavanger og Agder burde konkret blitt tilgodesett. Tiltakene skulle vært mye mer målrettede og spesifikke. Det vi nå får er generelle tiltak for å få ned ledigheten, mens vi ønsker tiltak for å beholde arbeidsplasser, sier Ellingsen.

- Burde fått 100- 200 mill

- Hvor mye mener du dere burde fått?

— Et sted mellom 100 og 200 millioner kroner fordelt langs oljekysten og i større grad styrt inn mot klyngene, svarer Node-sjefen.

- Har dere ikke gitt klar nok beskjed til regjeringen?

— Det har vært veldig mye besøk på Sørlandet på ministernivå for å måle temperaturen. Signalet fra både Node og de enkelte bedriftene har vært entydige: Vi trenger større muskler for å beholde kompetansen. Vi har også sendt skriftlige innspill til regjeringen, så dette er ikke nytt stoff, svarer Ellingsen.

- Kan ikke sitte å se på lenger

- Hva gjør dere nå?

— Nå skal vi jobbe aktivt inn mot samarbeidspartiene for å få det reviderte budsjettet til å fremstå omstillingsvennlig. Nå kan vi ikke sitte og se på lenger. Nå må det handles.