KRISTIANSAND: — Vi ser fram til å ønske første kull velkommen. Endelig kan vi tilby denne sertifiseringen på Sørlandet! sier rektor Jarl Erik Hageland ved Sørlandets maritime videregående skole i Kristiansand i en pressemelding.

I bransjekretser er Kristiansand kjent som «Norges hydraulikkhovedstad» - jevnfør navn som Hydralift, Maritime Hydraulics og Hydramarine. Kompetanse på hydraulikk, og da særlig høytrykkshydraulikk, var en forutsetning for fremveksten av dagens Node-bedrifter. Men landsdelen har ikke hatt en egen sertifiseringsordning. Ansatte i olje- og gassrelaterte virksomheter har vanligvis reist til Geilo eller andre steder i fire til seks uker i året for å skaffe seg nødvendige hydraulikk-sertifiseringer.

Tid og penger

Nå er problemet løst.

— Ved å tilby sertifiseringen i vår egen region, sparer vi Node-selskapene for tid og penger, samtidig som vi lager en utdanning som er mer skreddersydd for bedriftenes produkter. At kursene blant annet omhandler offshore- og subsea-kraner, gjør dem ytterligere relevant, sier Hageland i den samme pressemeldingen.

Sørlandets maritime videregående skole - mest kjent utad for å være skoleskipet Sjøkurs' hjemmehavn - er godkjent av Hydraulikk-Pneumatikk Foreningen til å gjennomføre Cetop 2, et europeisk, standardisert sertifiseringsprogram innen hydraulikk. Første Cetop 2-kurs starter 13. juni og varer én uke.

UiA inne

Universitetet i Agder og Node har bidratt til at Cetop 2-tilbudet etableres på Sørlandet. UiA skal være garantist for det faglige innholdet, mens Node har bidratt faglig og med laboratorieutstyr.

— Et viktig kompetansebyggende tiltak. Vi gleder oss til å se mange ansatte fra Node-selskapene på skolebenken, sier administrerende direktør Anne-Grete Ellingsen i Node.