KRISTIANSAND: MHWirth, boreteknologileverandør i Kristiansand, satser i Russland. Selskapet går inn som ti prosent aksjonær i et nytt foretak hvor det statsdominerte, russiske olje— og gasselskapet Rosneft skal ha 45 prosent og det Singapore-baserte verftskonglomeratet Keppel Offshore & Marine like mye. Det nye foretaket vil bli registrert i Singapore, men skal ha fysiske fasiliteter og arbeide i Russland.

Mobile boreenheter

«Arbeide» betyr i dette tilfellet å utvikle og bygge mobile boreenheter som skal brukes i grunne, russiske kyststrøk, ifølge en pressemelding fra MHWirth.

— Det betyr vel jack ups, altså oppjekkbare plattformer, administrerende direktør Finn Amund Norbye?

— Ikke nødvendigvis. Vi ser dette som en spennende mulighet og går ikke bare inn som medeier; vi bidrar også med flinke folk som skal delta i utviklingen av nye typer boreenheter helt fra bunnen av, svarer Norbye.

Sanksjoner

I pressemeldingen understrekes det at ingen av de økonomiske sanksjonene mot Russland fra USA og EU vil bli brutt.

— Hvordan kan dere være sikre på det, Norbye?

— Det er en forutsetning for alle tre involverte parter. Under et sånt sanksjonsregime kan noen ting ikke gjøres. Men det gir også åpninger, fremholder Finn Amund Norbye.

Han legger til at Russland er et spennende marked, og at de to partnerne er svært oppegående konserner.

Statoil-partner

Det er for øvrig et faktum at Statoil og Rosneft samarbeider. I august 2015 meldte eksempelvis TDN Finans at «Statoil har startet prosessen med å skaffe seg rigger som skal bore to brønner neste år i Okhotsk-havet i Russland. Selskapet planlegger også å gjøre tester i North-Komsomolskoye-feltet etter vinteren.» Begge prosjekter er i samarbeid med Rosneft.