— Problemet var Profitek-oppkjøpet i Bergen. Vi skulle aldri gått inn der. Det ble tre år med beinhardt slit og tapte penger. Men nå er virksomheten snudd, heter OneCo Technology og verdiene er hentet tilbake, sier Marvin Jensen (51).

Toppsjefen for OneCo-konsernet sitter i et hjørnekontor på Andøya i Kristiansand og kommenterer regnskapstall for både 2014 og 2015. Konsernregnskapet for 2014 var nemlig ikke offentlig tilgjengelig for ett år siden. Nå følger det med på 2015-lasset.

Hovedinntrykk: 2014 ga underskudd, 2015 et rimelig pent overskudd på 55 millioner kroner før skatt. Men så fremgår det av notene at fjorårets salg av fire datterselskaper ga regnskapsmessig gevinst på 92,8 millioner kroner. Med andre ord: Uten dattersalg hadde konsernet havnet i rød sone også i 2015. — Riktig det. Forklaringen er altså Bergen. For inneværende år budsjetterer vi med én milliard kroner i omsetning og har dobbelt så mye i ordrebeholdning allerede. Heretter skal vi kunne leve greit av driften, fremholder Marvin Jensen.

Teknisk infrastruktur

Når Fædrelandsvennen ber Jensen forklare kort hva OneCo er, svarer han slik:

— Hovedtyngden ligger innen samfunnskritisk, teknisk infrastruktur som elkraft og telekom. Der har vi langsiktige drifts- og vedlikeholdsavtaler med kundene. På det meste var vi 60-70 prosent eksponert mot olje og gass, nå er det 15-20 prosent.

Han har nyheter å by på også:

— OneCo har overtatt deler av virksomheten til Bravida Olje og Gass, med 20-25 ansatte. Vi kommer til å slå den sammen med OneCo Maritime, som holder til på verkstedsområdet på andre siden av Kyresundet, der Westamarin var i gamle dager. Tanken er å drive mer aktivt utenfor basen her i Vågsbygd. Og så har vi kjøpt et selskap i Grimstad med 15 ansatte som er eksperter på elkraft, forteller Marvin Jensen.

Blant pågående oppdrag er også å montere intet mindre enn 1,1 millioner smartmålere hos hjem og bedrifter.

— Vi er i gang og forholder oss til 50 nettselskaper rundt forbi i Norge. Logistikken er krevende og vi skal stå opp tidlig for å få ting til å klaffe, men det skal gå bra!

Tvistesaker

Når det først dukker opp et konsernregnskap, må Fædrelandsvennen grave seg ned i både tall og noter. Blant det som dukker opp, er begrepene «Prinsippendring» og «Feil i tidligere års regnskap». Til sammen belaster de to postene konsernets egenkapital med 34,5 millioner kroner. At det ligger mye strev bak postene, bekreftes også av at revisor fakturerte til sammen 1,4 millioner for revisjon og rådgivning i fjor.

— Noe av det skyldes tvister om oppgjør for større prosjekter. Vi fant ut at det var best å forlike og komme oss videre - å bruke tiden konstruktivt, bemerker konsernsjefen.

Et par andre «fun facts» fra 2015-regnskapet:

Indirekte hovedeier BR Industrier AS har kausjonert for 15 millioner kroner. Og på eiendelssiden i balanseregnskapet utgjør utsatt skattefordel og goodwill til sammen 75 millioner kroner.

- Langsiktig, industriell eier

Indirekte hovedeier (53,1 prosent) i OneCo-konsernet er altså rogalendingen Bjørn Rygg. Aksjeposten hans er plassert i BR Industrier AS' datterselskap BRI Power & Automation AS, hvis 2015-regnskap blant annet opplyser at «Investeringen i OneCo Industrier AS er klassifisert som holdt for salg (...)»

Den er for øvrig bokført med 60,6 millioner kroner.

Konsernsjef Marvin Jensen virker forbauset når Fædrelandsvennen viser til karakteristikken. Og når vi får tak i daglig leder Arnt Sigve Undheim i BRI Power & Automation AS, sier han dette:

— På et tidligere tidspunkt tenkte vi på å selge aksjeposten i OneCo. I ettertid har vi endret oppfatning. Jeg kan bekrefte at BR Industrier-konsernet betrakter seg som en langsiktig, industriell eier i OneCo.

OneCo AS (konsern)
20152014
Inntekter1 0381 185
Ord. avskrivninger1619
Driftsresultat70-11
Resultat før skatt55-32
Anleggsmidler305241
Omløpsmidler418543
Egenkapital160132
Langsiktig gjeld170134
Kortsiktig gjeld393518
Aksjeutbytte00
Regnskapets info.nivåJ
InntjeningJL
BetalingsevneKK
EgenkapitalandelJK
Antall ansatte650730
Alle regnskapstall i mill. kroner