Norges Bank setter holder styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

Dermed overrasket Norges Bank nesten samtlige eksperter som lever av å spå rentene. De aller fleste hadde spådd at renten ble satt ned.

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil vente og se utviklingen an.

Kronekursen reagerte umiddelbart. En euro ble 23 øre billigere i løpet av sekunder etter at den overraskende rentebeslutningen ble kjent.

Euroen og dollaren ble raskt billigere

En euro koster ved 15.30-tiden litt over 8,60 kroner. En dollar så vidt over 8 kroner.

I pressemeldingen skriver Norges Bank at ledigheten hittil er blitt lavere enn ventet. Men samtidig skriver banken at utsiktene fremover ser svakere ut enn i de forrige prognosene fra desember.

Banken etterlater liten tvil om at renten skal ned. I sine prognoser skriver Olsen at prognosene "tilsier en styringsrente på om lag 1 prosent de neste årene".

Banken skriver også at styringsrenten bør ligge i intervallet 0,5,— 1,5 prosent frem til 18. juni.

Rentekutt før sommeren?

Det er nesten som å si rett ut at det kommer et rentekutt før sommeren.Om de økonomiske utsiktene spår Norges Bank at ledigheten stiger litt og blir stabil på 4 prosent i år, neste år og 2017. Så lysner det litt slik at ledigheten faller i 2018. I fjor var ledigheten 3,5 prosent i Statistisk sentralbyrås målinger. 0,5 prosentenheter høyere ledighet tilsvarer rundt 13.000 flere ledige.

Ingen krise for lønnstagerne

Dette innebærer at Norges Bank er blitt litt mer pessimistisk enn de var i prognosene i desember.

Norges Bank nedjusterer anslaget for oljeinvesteringene enda mer. Banken spår nå et fall på rundt 30 prosent i alt i de tre årene 2015, 2016 og 2017. Dette er et vesentlig større fall en banken spådde i desember.

Men det blir ingen krise for lønnstagerne. Det blir stigende vekst i reallønnen hvert år til 2018. Det topper seg i 2018 med en reallønnsvekst på solide 2 prosent.