KRISTIANSAND: — I omsetning blir vi dobbelt så store. I håndtering av energimengde mer enn dobler vi, sier administrerende direktør i Los AS, Anders Gaudestad. Når det gjelder antall ansatte øker det fra 70 til 110 etter det svenske oppkjøpet også her en mer enn dobling i bedriftsmarkedet.

Kommunalt eid

Telge Kraft eies av den svenske kommunen Södertälje. Kommunestyret der godkjente salget mandag kveld. Telge Kraft selger strøm til det svenske bedriftsmarkedet. Etter salget blir de hetende Los Energy AB.

Oppkjøpet er en strategisk opptrapping i det nordiske markedet for Los Energy, bedriftsenheten til Los AS.

Selger er Telge AB som er et kommunalt selskap som også driver Telge Energi (strømleverandør i det svenske privatmarkedet) samt har næringsvirksomhet innen eiendom, infrastruktur, havnevirksomhet, fjernvarme og nettvirksomhet.

Bakgrunnen for salget skal være et ønske om å frigjøre midler for å styrke andre kommunale oppgaver.

Blant de største

Telge Kraft er blant Sveriges største strømselskap i bedriftsmarkedet og har sitt hovedkontor i Södertälje kommune rett sør for Stockholm. Selskapet består av 40 ansatte, hovedsakelig fordelt på salg, kraftforvaltning og administrasjon. Virksomheten skal drives videre som i dag, men vil som følge av oppkjøpet endre navn fra Telge Kraft til Los Energy AB.

- Vi beholder både ledelse og hovedkontor, men jeg går inn som styreleder, sier Anders Gaudestad.

Gir nordisk kraft

— Telge Kraft er et riktig oppkjøp for Los Energy for å styrke vår posisjon som en ledende Nordisk energipartner, sier Gaudestad. Begge selskapene fokuserer på nordiske bedriftskunder med et visst volum. Telge Kraft har primært en svensk portefølje med mange kjente svenske virksomheter. I tillegg opererer Telge Kraft en portefølje på ca 1,7 terrawattimer vindkraftproduksjon.

— Vi styrker vår tilstedeværelse i Sverige, som er det sterkeste markedet utenfor Norge, med over 10 terrawattimer, sier Gaudestad, som etter oppkjøpet tilsammen kontrollerer mer enn 20 terrawattimer i Norden.

I fjor omsatte Telge Kraft for 2,5 milliarder kroner. I samme periode omsatte Los for 2,2 milliarder kroner.

- Vil kaste av seg

Gaudestad sier at de har fått finansiell hjelp fra morselskapet Agder Energi til å gjennomføre oppkjøpet. Agder Energi har de siste årene solgt unna flere selskaper, blant annet innen vindkraft, for å få kapital til å vokse i områder de satser mer på.

— Vi tror oppkjøpet kommer til å kaste av seg og komme til glede for våre eiere, sier Gaudestad. Agder Energi er eid av Statkraft og alle kommunene på Agder.

— Los er en passende og langsiktig eier av Telge Kraft, og gir riktige forutsetninger for utvikling og vekst. Med Los i ryggen får vi en forsterket produktportefølje,sier Frans Lundquist, VD i Telge Kraft ifølge en pressemelding.

Ingen av partene har ønsket å oppgi prisen.