KRISTIANSAND: Fra sitt kontor på Kjøita har Tom Nysted utsikt mot parkeringsplassen som en gang ble brukt av Telenor før de pakket sammen. Så ble den fylt opp av biler fra NOV. Nå er de også borte.

Også i Agder Energi forbereder de seg på en kraftig omstilling. Strømprisen har gått ned og mye tyder at den forblir lav i flere år framover. I tillegg kommer en digitalisering av hele sektoren.

De siste tre årene har Agder Energi gått fra 1750 til 1200 ansatte. De har gjennomført bemanningskutt i hele selskapet, blant annet har flere stabsfunksjoner i morselskapet blitt fjernet. Kuttene har blitt gjennomført gjennom sluttpakker og naturlig avgang. Selskapet har også solgt virksomheter som Otera Elektro og innført bemanningsstopp.

I tillegg har Agder Energi solgt seg ut av to store vindselskaper. Konserndirektør Tom Nysted mener han er godt forberedt på det som måtte komme.

— Det jeg kan si er at jeg har større tro på vannkraften enn kanskje noen gang tidligere. Ingen vil slå vannkraften når vi først har funnet formen, sier Nysted.

Strømpriser

Lave strømpriser ser ut til å svekke inntektene for norske energiselskaper. Store mengder fornybar energi og kjernekraft fra Sverige, fører til kraftoverskudd i markedet.

Agder Energi har likevel klart å levere gode resultater. I 2015 ble overskuddet 746 millioner og et utbytte på 608 millioner. Men de kommende årene har selskapet kontrakter som skal fornyes, og de blir neppe så gode som dagens.

Tom nysted00005.JPG Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har Europas laveste strømpriser. Og med permanent prisfall over mange år, har vi ikke den samme muligheten som før til å sikre oss gjennom kontrakter. Vi må ikke tro at prisene går til himmels om to år, sier Nysted.Han har forberedt eierkommunene på at resultatene framover ikke blir like gode som før. Det betyr fort lavere utbytte til eierkommunene.

— Det kan bety at eierne må ta en del av dugnaden ved å vurdere hvor mye utbytte de skal ta ut. Det er selvsagt eierne som må bestemme det, men jeg har gitt beskjed om skal vi holde den gode posisjonen vi har, må også de bidra. Det synes som om våre eiere også har sett dette. Vi har gjort mange gode grep for å effektivisere og arbeide smartere internt og vil fortsette med det.

Digital revolusjon

Tom Nysted sammenligner forandringene de står overfor med digitalisering innen bank og telekom der fusjoner og nedbemanning har vært hverdagen siden 90-tallet.

For Agder Energi betyr dette blant annet løsninger som digitalisering av kraftverk og innføring av intelligente strømmålere i privatboliger. På sikt kommer nye privatboliger som produserer strøm i stedet for å kjøpe fra energiselskapene.

Men Tom Nysted mener vannkraft fortsatt vil være ryggraden i Norges produksjon av fornybar energi.

— Vind og sol må spille sammen med vann for å kunne være en stabil leverandør. Husk at vi med vår vannkraft kan fungere som Europas batterier når utbygging av kabler begynner for fullt. Med alle de magasinene vi har i landsdelen, er vi i en helt fantastisk situasjon. Femti prosent av Europas lagringskapasitet ligger i Norge, og det kommer til å bli etterspørsel etter det, sier Tom Nysted.

Vil forsvinne

Hvis vi fortsetter å sammenligne med for eksempel bank, så har en rekke av de små bankene forsvunnet. Det samme vil skje i kraftbransjen, tror Nysted.

— Det er 330 selskaper i Norge og det hadde holdt med ti. Det er ikke til å komme utenom at vi ikke kan komme gjennom dette uten at noen blir vinnere og andre tapere.

— Og hvordan vil Agder Energi klare seg?

— Vår styrke er at vi har en nokså unik kompetanse, en stor endringsvilje og en flott beliggenhet nær kontinentet. Men vi kan ikke lenger løse problemer med å hente inn flere mennesker og pøse inn mer penger, sier Nysted.

Han tror at når folk blir bevisst om hvor høy nettleien faktisk er, vil også kravene om effektivisering komme. Det kan bety endringer i nettselskapene.

Effekt

Han spør om vi har lest Stortingsmelding 25. I den såkalte energimeldingen står det at kraftselskapene må kunne ta seg betalt for effekt. Det vil si at det trengs selskaper som kan levere mye energi på kort tid. På samme måte som motorkraften når du på kort tid akselerer en bil.

Litt enkelt forklart: på en grå og vindstille dag i Tyskland, blir det smått med energi fra solcelle og vindkraftverk. Det er ikke bra i det man kaller et elektrifisert samfunn. Når alle elbileierne skal lade på ettermiddagen, trengs det mye strøm.

Da kan man tjene godt på å levere effekt.

— Dette er et helt nytt forretningsområde, og nå ser vi også at politikerne har innsett det. Vi ligger fantastisk til for å kunne levere effekt, sier Nysted.

Batteri og sol

Et annet framtidsscenario er at det blir så store svinginger og til tider høye strømpriser, at folk kjøper solceller for å produsere egen energi. Eller de kjøper batterier for å kjøpe opp strøm når den er billig.

— I næringslivet vil det nok være aktører som tar den kostnaden og vi kommer til å få flere pluss-hus. Men husk på at et selskap som Hafslund har 683.000 kunder. Ved årsskiftet var det likevel kun 114 av disse som var plusskunder. Så det vil nok ta noen år før dette kan regne seg hjem.

Agder Energi flyttet til sitt nye bygg på Kjøita i 2010 og der klarer de fint å fylle kontorplassene. Tom Nysted tror ikke at de blir like hardt rammet som andre naboer.

— Og hvor lenge kommer du til å fortsette i selskapet?

— Da jeg begynte, var planen å være her i tre år og rydde opp i selskapet. Nå har jeg vært her i ti år, og dette er et av de mest spennende bransjeområdene man kan arbeide i. Så da blir det vel ti nye år, sier Nysted.