— Dette er i tråd med det Agder Energi har arbeidet for. Kraftprodusentene har lidd under ordningen med grønne sertifikater, sier kommunikasjonssjef Christian Altmann i Agder Energi.

Fredag sprakk nyheten i Dagens Næringsliv om at regjeringen vil kutte ut subsidiene til ny produksjon av fornybar energi etter 2021. Det vil først og fremst ramme flere planlagte vindkraftprosjekter som i forhold til den kraften disse produserer er vesentlig dyrere å bygge ut enn vannkraft. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier til Dagens Næringsliv at verdien av vannkraften er kraftig svekket som en følge av ordningen med subsidiering av ny kraftproduksjon. Strømprisene er ifølge avisen halvert i Norge siden 2008, som en følge av et kraftoverskudd.

Farvel til elsertifikater

— En avvikling av ordningen med elsertifikater er gledelig og helt i tråd med våre posisjoner og hva vi har stått for. Elsertifikatene har medført svært lave kraftpriser, og har slikt sett straffet produsentene. Dette kan på lang sikt gjøre at vannkraften øker sin verdi, sier konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi.

Selskapet han leder har selv hatt nytte av tilskuddene både ved utbyggingen i Brokke Nord og Sør og i Iveland. Dersom selskapet rekker å ruste opp og bygge ut Åseral-prosjektene innen 2021, kan også dette komme inn under ordningen som selskapet nå ønsker fjernet.

Ønsker høyere kraftpriser

— Selv om også Agder Energi har nytt godt av tilskuddsordnignen, ville selskapet totalt sett vært bedre tjent med høyere kraftpriser, sier Christian Altmann.

Olje- og energiministeren sier han er glad for å legge fram en stortingsmelding om energipolitikken. Det er 17 år siden Stortinget sist fikk seg forelagt en bred gjennomgang av energiforsyningen.

— De fornybare energiressursene og en velfungerende energisektor er konkurransefortrinn for Norge. Et godt fungerende kraftmarked er avgjørende for en effektiv og klimavennlig energiforsyning, sier statsråden.