— Det er kombinasjonen av volum og pris som skaper inntektsgrunnlaget for et strømselskap, forteller administrerende direktør i Los; Anders Gaudestad til Fædrelandsvennen.

Anders Gaudestad. Foto: LOS / Creative Commons

Den tidligere SAE Vind-direktøren er så vidt er inne i sin andre måned som Los-sjef etter at forgjenger Geir Tønnesland gikk over i en konserndirektørstilling hos belysningsprodusenten SG Armaturen.

Lave strømpriser

Ifølge styrets beretning for 2014 er hovedforklaringen til at omsetningen falt med 776 millioner kroner at gjennomsnittlig spotpris på strøm har vært vesentlig lavere i 2014 enn i 2013. Levert volum har også vært noe lavere på grunn av klimatiske forhold i året som gikk.

Likevel klarer altså Los å levere et bedre resultat før skatt.

Med en lang og kald vinter og en vår som ble forskjøvet, venter vi fortsatt på den store snøsmeltingen i fjellet. Produksjonen er allerede høy, og blir ikke mindre når snøsmeltingen starter for alvor, uttaler Los-sjef Anders Gaudestad. Foto: Arkiv

— Dyktige forvaltere

— Vi lever av marginen på strømprisen, og har hatt meget dyktige kraftforvaltere, med Andreas Myhre i spissen, som har truffet veldig godt med sine analyser. Det ga god uttelling i 2014 og skapte gode verdier både for våre eiere og våre kunder, sier Gaudestad.

Los leverte da også 83 millioner tilbake til eier og morselskap Agder Energi, som tidligere i år kunne melde om et overskudd på 834 millioner kroner.

Driftsmargin

- Dere har en drifts- og resultatmargin på 3,5 prosent. Hvor fornøyd er du med det?

— Vi er fornøyd med resultatet vi leverte i fjor, der vi har hatt et kontinuerlig fokus på å bli bedre internt og få en så effektiv drift som mulig. I tillegg gir det å være en del av Agder Energi-konsernet stordriftsfordeler og tilgang til systemer og prosesser som hadde kostet adskillig mer om vi hadde stått helt alene, svarer Los-sjefen, og bruker siste år som eksempel på hvor mye bransjen svinger.

Høy produksjon

— Med en lang og kald vinter og en vår som ble forskjøvet, venter vi fortsatt på den store snøsmeltingen i fjellet. Produksjonen er allerede høy, og blir ikke mindre når snøsmeltingen starter for alvor, sier Los-sjefen.

Globale råvarepriser på blant annet olje, gass og kull samt på co2-kvoter, påvirker også sterkt prisene.

— Med ferie og redusert forbruk i Norge kan prisene bli svært lave, sier Gaudestad.

Etablering i Sverige

- Og hva blir da fasiten for 2015?

— Vi er kommet godt i gang i år, svarer Gaudestad og viser til etablering i Sverige på ettersommeren, større interne prosesser for å forenkle rutiner, samt tunge it-investeringer.

— Vi driver et lavmarginselskap med høyt volum og mange risikofaktorer i et marked i endring. Men med dyktige folk i organisasjonen og konsernet, som forstår markedet lokalt og globalt, er vi godt rustet for å levere et godt resultat i år også, avslutter Los-sjefen.

LOS AS
20142013
Inntekter3 154,63 930,5
Ord. avskrivninger3,92,9
Driftsresultat110,097,7
Resultat før skatt109,892,0
Anleggsmidler34,710,4
Omløpsmidler600,7626,3
Egenkapital329,7338,9
Langsiktig gjeld30,617,6
Kortsiktig gjeld275,2280,2
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{numb}{numb}
Betalingsevne{smile}{smile}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)