Statsråd Ola Borten Moe deltar på World Economic Forum i Davos og forteller at fokuset på sikkerheten innen internasjonal ressursutvinning er blitt skjerpet etter gisseltragedien i Algerie.

— En rekke oljeselskaper og myndigheter fra flere land gir uttrykk for det samme her i Davos: Hendelsene i Algerie har påvirket tenkningen om sikkerheten, sier olje- og energiminister Borten Moe (Sp) til Aftenposten.

Nei til festninger

Også i Norge vil det åpenbart bli mer fokus på sikkerhetsspørsmålene, mener statsråden. Det samme temaet fikk bred omtale i Aftenpostens økonomimagasin torsdag.

- Men jeg er imot å lage militære festninger ut av anleggene våre, sier Borten Moe.

Han har truffet ledere fra både British Petroleum og andre oljeselskaper i sveitsiske Davos.

— Det er nå en gang slik at det finnes store mengder naturresurser i urolige deler av verden. Det kreves store investeringer over lang tid for å utvinne dem. Slik ordinær kommersiell aktivitet er bra for Norge når vi deltar, det bygger opp økonomien i vertsnasjonene og bidrar til verdensøkonomien, sier Borten-Moe.

Vil øke fokus på sikkerhet

Det er tre forhold som nå er på dagsordenen, mener statsråden:

- Selskapene trenger folk og kompetanse som klarer jobben. De trenger sikkerhet. Første prioritet blir derfor sikkerheten for enkeltpersoner. Jeg tror at det som nå er skjedd i Algerie vil sette ytterligere fokus på hvordan man bør håndtere sikkerheten. Det er naturlig i etterkant av en slik ekstrem hendelse som i Algerie, sier Borten Moe.

Det andre er sikkerheten for anleggene og infrastrukturen.

— Her har vi en løpende diskusjon som jeg tror blir aktualisert også i Norge. Kritisk infrastruktur finnes overalt, også i Norge, og slett ikke bare i urolige områder, sier han.

- Har vi vært for lite opptatt av dette hjemme i Norge?

— Nei, men vi trenger åpenbart å ha større fokus på det. Det er ikke det samme som at vi skal lage militære festninger av infrastrukturen. Men vi må kontinuerlig følge opp beredskapen, sier ministeren.

Det tredje punktet gjelder den internasjonale bekjempelsen av terroren. Det handler egentlig om hvordan det internasjonale samfunn håndhever lov og orden globalt, sier Borten-Moe.