— Før vi sender noen ansatte tilbake til In Aménas, er det en forutsetning at dette er trygt. Vi vil ha en dialog med de ansattes organisasjoner, og vil ikke sende noen tilbake til anlegget i Algerie som selv ikke ønsker seg dit, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil.

Gassanlegget som ble angrepet av terrorister i forrige uke, vil i følge Statoil ikke bli startet opp igjen før det er gjennomgått og sikkerheten for de ansatte kan ivaretas.

Produksjonen ikke gjenopptatt

- Det er en forutsetning for Statoil at gassanlegget i In Aménas er gjennomgått før en sikker oppstart kan gjennomføres, sier Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Vi har ikke informasjon om at noe produksjon ved anlegget er gjenopptatt, og kan heller ikke bekrefte at man har påbegynt arbeidet med å restarte anlegget, sier han.

De siste dagene er det kommet ulike signaler fra algerisk hold når det gjelder status for gassanlegget i In Aménas.

Tirsdag meldte NTB at gassutvinningen var gjenopptatt. De siterte det franske nyhetsbyrået AFP, som hadde opplysninger fra en algerisk sikkerhetskilde som sa at arbeidet med å restarte anlegget hadde begynt, men at det ville ta en uke før alt ville være tilbake til det normale.

-Uskadede tilbake på jobb

Algeriske sikkerhetskilder opplyste også om at arbeidere som kom uskadd fra angrepet nå er tilbake på jobb for å delta i arbeidet med å restarte anlegget.

Det skal også være hentet inn ekspertise fra andre gassanlegg i Algerie for å få i gang driften igjen. Anlegget produserte før angrepet rundt 50.000 fat våtgass i døgnet.

— Forutsetningen for å sende Statoil-ansatte tilbake til In Aménas, er at vi anser deres trygghet for ivaretatt. Men det er for tidlig å si når det kan bli. Vårt fokus er ikke restart av anlegget, men å finne våre fem savnede, sier Glad Pedersen. - Er Statoils vurdering at anlegget ikke er tilstrekkelig gjennomgått etter angrepet til at selskapets ansatte kan sendes tilbake og produksjonen gjenopptas?

— Vi har ikke grunnlag for å ta en slik beslutning nå, sier han.

Tror utlendinger returnerer

Algeries energiminister Youcef Yousfi er overbevist om at de utenlandske arbeiderne snart kommer tilbake.

— Jeg tror ikke disse arbeiderne har forlatt Algerie for godt. Kanskje noen av dem forlot landet for å berolige familiene sine, men jeg kan forsikre om at ikke noen selskaper eller noen arbeidere har reist for godt, sier Yousfi til det statlige nyhetsbyrået APS. Han understreker at sikkerheten nå er skjerpet ved alle olje- og gassinstallasjoner i Algerie.

In Amenas-anlegget drives som et joint venture-selskap med Statoil, BP og det algeriske selskapet Sonatrach som medlemmer. På spørsmål om det kreves enighet blant alle tre parter for å restarte gassproduksjonen igjen, svarer Glad Pedersen at Statoil mener en beslutning om oppstart må tas av partnerskapet i fellesskap.

— For Statoil er det ikke aktuelt å delta i en slik beslutning før vi er trygge på at sikkerheten for våre ansatte er ivaretatt, sier han.