Jobber for unge står på dagsordenen for kronprinsparet under World Economic Forum i Davos denne uken.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møter en lang rekke unge ledere fra hele verden under det store arrangementet i Davos. De har etter hvert et stort nettverk av yngre ledere og sosiale entreprenører både i rike land og fremvoksende økonomier.

— Vi ser at jobber for unge står på agendaen overalt. Det er jo et kjempeviktig tema, sier kronprins Haakon til Aftenposten.no.

Stygge tall

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO fremla i begynnelsen av uken en rapport om globale trender i arbeidsmarkedet som viser at antallet unge ledige under 24 år snart passerer 75 millioner arbeidstagere. Det er denne virkeligheten som også blir et tema blant de rike og mektige i Davos, særlig blant yngre ledere.

- Vi ser at unge mennesker ser at de kan utøve innflytelse på politiske prosesser. Vi merker også at mange av dem vi møter, er overbevist om at de må skape sin egen fremtid, ikke minst ved å bygge opp egne nettverk. Og det bidrar vi til i Davos, mener kronprinsesse Mette-Marit.

Hun sitter i styret i nettverket Global Shapers, som har forgreninger til lokale og ungdomspregede miljøer i over 200 byer over hele verden. I Davos deltar over 50 unge ledere i 20-årene i diskusjonene både innenfor og utenfor selve World Economic Forum.

Kronprinsen er en veteran

Kronprins Haakon er etter hvert blitt en veteran i World Economic Forum fordi han har engasjert seg lenge i den overordnede sammenslutningen Young Global Leaders, som er blitt en viktig del av den årlige stormønstringen av ledere fra politikk, samfunnsliv og næringsliv.

For over seks år siden etablerte han dessuten initiativet Global Dignity sammen med den finske filosofen Pekka Himanen og amerikaneren John Bryant etter en diskusjon i Davos.

Det partipolitisk nøytrale og uavhengige initiativet skal hjelpe unge mennesker som ofte sliter med dårlige kår i fattige land til et liv ved å fokusere på positive verdier, som enkeltmenneskets verdighet.

- I fjor nådde vi frem til 250000 mennesker i over 50 land, forteller kronprins Haakon.