Samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) økte med 0,3 prosent fra tredje til fjerde kvartal, viser foreløpige tall som EUs statistikkbyrå Eurostat la frem fredag.

Veksten er litt større enn analytikerne ventet.For hele 2014 var det en økonomisk vekst på 0,9 prosent mens eurolandene opplevde nedgangstider i 2013. ## -Et lynnedslag

Det er det økonomiske «lokomotivet» Tyskland som trekker de andre eurolandene ut av stagnasjonen.

Veksttallene for tysk økonomi — 0,7 prosent fra tredje til fjerde kvartal og 1,5 prosent gjennom hele 2014 - overrasket analytikerkorpset.

— Dette er et lynnedslag. Noen snakket om nye nedgangstider etter sommeren i fjor, men i stedet opplever Tyskland en ny oppgang. Det faktum at veksten i hovedsak kommer fra innenlandsk økonomi gir god grunn til optimisme, sier økonomen Andreas Rees til nyhetsbyrået Reuters.

På vei mot bedre tider

Tyskerne bruker mer penger. Veksten i det private forbruket på 1,6 prosent i fjor er den viktigste enkeltfaktor til den robuste økonomiske veksten i land.

— For første gang på to år kan vi si at eurosonen er på vei mot en solid vekst, sier økonomen Maria Grimaldi i italienske Intesa Sanpaolo i Milano til nyhetsbyrået Bloomberg.

Eurosonen har støtte av en sterk medvind i fallet i oljeprisen og rentefallet, påpeker hun.

Lav oljepris og rente driver veksten opp

Rentefallet er en direkte følge av at Den europeiske sentralbanken (ESB) – eurolandenes felles sentralbank – har vedtatt å bruke inntil 60 milliarder euro i måneden de neste 18 månedene – totalt 10.000 milliarder kroner – på å kjøpe opp statsgjeld.

På den måten kan de frigjøre kapital i bankene og bidra til å presse ned de langsiktige rentene som i sin tur kan stimulere næringslivet til å foreta nye investeringer og skape nye arbeidsplasser.

Når oljeprisen er mer enn halvert på et halvt år og ESB pumper 10.000 milliarder kroner inn i eurolandenes økonomi, er dette sterke vekstimpulser ved inngangen til det nye året.Andre økonomiske temperaturmålere, som en månedlig undersøkelse blant innkjøpssjefene i industrien, viser også optimisme.

Veksten er ujevnt fordelt

I de andre store eurolandene er vekstbildet mer blandet:

  • Frankrikes økonomi har stagnert med en anemisk vekst på 0,1 prosent – det samme som for ett år siden. Budskapet fra den politiske ledelsen i Paris er at veksten blir høyere i år.

  • Spania – ett av kriselandene i eurosonen – opplever et større oppsving.

  • Italia er fortsatt inne i økonomiske nedgangstider. Det er tredje året på rad at Italia har negativ økonomisk vekst.

— Det er åpenbart for svakt, men forholdene er moden for en bedre start i 2015, sier den franske finansministeren Michel Sapin.

Han peker på at investeringene i næringslivet vokser.

Fortsatt lurer den uløste gjeldskrisen i Hellas med å skape nye økonomiske problemer i eurosonen.

Hellas opplever på ny nedgangstider etter tre kvartaler med en samlet vekst på 1,7 prosent.

Bred børsoppgang

De foreløpige veksttallene fra eurosonen løftet europeiske børser.

DAX-indeksen som er hovedindeksen på den tyske børsen i Frankfurt, steg med 0,6 prosent og beveget seg fredag på historiske toppnivåer på over 11.000 poeng.

I Hellas steg bankaksjene med 8 prosent. Verdien av greske bankaksjer har falt med 75 prosent siden mars i år på usikkerheten om Hellas overlever som medlem av eurosonen i EU.

Børsoppgangen i Europa er også påvirket av at børsnoterte selskaper har lagt frem større overskudd enn analytikerne ventet på forhånd, ifølge Reuters.

Oljeprisen over 60 dollar

Gode nyheter fra eurosonen er også gode nyheter for både eksportindustrien og oljeindustrien i Norge.

Prisen på nordsjøolje steg til over 61 dollar fatet fredag.På en uke har oljeprisen steget med 4 prosent.

Det er forbruksveksten i Tyskland som bidrar til å presse opp oljeprisen.

Oljeprisen nådde den forrige toppnoteringen i juni i fjor da den var 115 dollar fatet. Prisen falt helt ned til 45,19 dollar fatet før den gradvis har steget opp mot 60 dollar de siste ukene.

Oppgangen i oljeprisen på over 2 dollar på én dag, styrket norske kroner.

Kronen var fredag åtte øre sterkere mot euro som ble notert til 8,65 kroner. Mot dollar ble kronen 11 øre sterkere. 1 dollar sto i 7,60 kroner i Norges Banks offisielle vekslingskurser.